Министерството на финансите безпрецедентно ще акредитира за своите събития само "представители на медиите, които са ангажирани със създаването на новинарски и обзорни коментарно-аналитични предавания и рубрики с финансова и икономическа тематика и редовно предоставят новини и информация за цялостната дейност на Министерството на финансите и второстепенните разпоредители с бюджетни средства към ведомството."

Това съобщиха днес с имейл до медиите от ведомството. 

На практика това означава, че до финансовото министерство няма да имат достъп нересорни журналисти. А дори и ресорните ще трябва да показват "уверение и доказателства, че журналистът работи в областта на финансите и икономиката, както и че медията има финансова и/или икономическа рубрика".

Все пак от пресцентъра на Василев "щедро" добавят, че "журналисти, които не са акредитирани към МФ и които желаят да зададат въпроси към министъра на финансите, могат да го направят в рамките на посещенията му в Народното събрание."

Ще може да се влиза в МФ и с еднократна акредитация по предварително искане, но не е ясно тогава за какво е цялата история с ресорните журналисти и тяхното фаворизиране. Интересното обаче е, че в мейла на МФ пише, че еднократните заявления за акредитация ще се дават на "за журналисти и екипи, които имат предварителна уговорка с дирекция ВОП за индивидуални интервюта с министър, заместник-министър или друг представител на Министерството на финансите." Тоест е напълно възможно за брифинг или пресконференция да не се дават такива акредитации. 

Известно е, че не всяка редакция в страната има ресорен финансов журналист, а ако има - той обикновено е само един и при невъзможност да присъства, достъпът на медията до събития в МФ ще става по личното усмотрение на бюрократи във ведомството. 

Само преди няколко дни дългогодишният финансов журналист Стефан Антонов не беше допуснат до пресконференция на министерството на финансите, за която изглежда, че са били изпратени покани само до избрани медии. 

Колегата, който е сред журналистите, които традиционно задават неудобни за властта въпроси, сам разказа за случая във фейсбук профила си преди два дни.

"Днес в 11:19 часа Министерство на финансите изпраща писмо до медиите, с което ги уведомява, че трябва да се акредитират за пресконференцията на финансовия министър Асен Василев, която тече в момента.

Аз, Стефан Антонов, който от юли 2004 година следя работата на това министерство, не съм получил писмото инструкция, че трябва да се акредитирам. Приемам това за воля на Асен Василев, защото не виждам друг начин да отпадна от мейл лист, в който фигурирам вече 19 години.

През 70-те години на миналия век така Ричард Никсън опитва да изолира Washington Post от отразяването на Белия дом. Благодаря на Асен Василев, че ме приема за Washington Post на българската финансова журналистика", написа дългогодишният финансов репортер.