Българското розово масло влезе и в дневния ред на Европейския съвет.

Премиерът Николай Денков се похвали пред журналисти в Брюксел, че го е защитил пред европейските си колеги. Това стана на срещата на върха на ЕС.

Миналата седмица министърът на земеделието Кирил Вътев съобщи в Люксембург, че Нидерландия иска българското розово масло да се разглежда в цялост заради един опасен според страната компонент. През март Еврокомисията предложи етеричните масла да бъдат категоризирани като смеси, поради което заплашва българското розово масло е заплашено да попадне в клас “опасни продукти”.

“Като химик трябва да кажа, че има проблем в това, което се предлага. Проблемът е, че когато обсъждаме дали нещо е вредно, винаги трябва да казваме не само какво е веществото, а и каква е неговата концентрация.

Ако се погледне текстът, който са представили, там думичката "концентрация" я няма. След това говорих и с госпожа Урсула фон дер Лайен, която между другото е доктор, така че тя разбира добре за какво става дума, какво значи отровно, какво значи опасно.

Помолих да се погледне по-внимателно този текст, защото в този вид той не е достатъчно съдържателен, изглежда наукообразен, но не точно научен, какъвто трябва да бъде", каза Денков.