Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс е посетил наскоро Украйна, където се е срещнал с представители на разузнаването и с президента Володимир Зеленски, съобщи представител на американското правителство, цитиран от Франс прес.

Агенцията отбелязва, че запазената в тайна визита е била осъществена на фона на започналата в началото на този месец от украинските въоръжени сили контраофанзива в източната и южната част на страната.

По време на посещението си Бърнс е потвърдил "ангажимента на Съединените щати да споделят разузнавателна информация, за да помогнат на Украйна да се защити от руската агресия", каза пред АФП въпросният американски служител, пожелал да остане анонимен.

В. "Вашингтон пост", който първи съобщи за визитата, твърди, че украинските лидери са представили на шефа на ЦРУ планове за отвоюване на окупираните от Русия територии и за започване на преговори за прекратяване на огъня до края на тази година. Американският всекидневник не посочи точните дати на посещението, като се ограничи да каже, че Бърнс е бил в Украйна този месец.

В публикувано вчера интервю за "Вашингтон пост" командващият украинските въоръжени сили Валерий Залужни заяви, че липсата на определени оръжия, по-конкретно на изтребители, ограничава контраофанзивата.

Във вторник Съединените щати обещаха пореден транш оръжейна помощ за Киев, този път в размер на половин милиарда долара. Новият пакет по-конкретно ще включва боеприпаси за зенитни системи и бронирани автомобили.

По-рано медиите в САЩ информираха и за друга активност на Бърнс. Той се е обадил на ръководителя на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин, за да увери Кремъл, че САЩ нямат нищо общо с бунта на частната военна компания "Вагнер", съобщиха американските вестници "Ню Йорк таймс“ и "Уолстрийт джърнъл“, цитирани от Ройтерс.

Разговорът между Бърнс и Наришкин се е състоял тази седмица и е представлявал контактът на най-високо равнище между американското и руското правителство, откакто наемниците на Евгений Пригожин предприеха похода си към Москва. 

В понеделник президентът Джо Байдън определи действията на "Вагнер“ като част от вътрешни борби в Русия, към които САЩ и съюзниците им нямат никаква съпричастност, пише БТА.