Русия се похвали, че е "спасила" 700 000 деца от Украйна през последните няколко години. Това изявление направи ръководителят на международната комисия на Съвета на федерацията Григорий Карасин в канала си в "Телеграм", цитиран от "Униан".

"През последните години 700 000 деца, бягащи от бомбардировките и обстрела от конфликтните зони в Украйна, намериха убежище при нас. Много са заедно с родителите си, а децата от домовете за сираци - с възпитателите си", заяви той.

Карасин обвини "киевските национал-радикали" в предполагаем тормоз над тийнейджъри от югоизточната част на Украйна. Той не подкрепи твърденията си с доказателства. Вместо това добави, че в руския парламент вече е създадена специална комисия за разследване на "фактите на престъплението на Киевския режим срещу непълнолетни".

Според украинския омбудсман около 700 хиляди деца са живели на териториите, окупирани от Русия преди войната. Какво се е случило с тях не се знае със сигурност. Украинските власти знаят поименно 19 500 депортирани от окупаторите на руска територия, но реалният брой на отвлечените е много по-голям.

За отвличането на украински деца срещу Владимир Путин е образувано дело от Международния наказателен съд и е издадена международна заповед за арест.