Цените на енергията може да скочат тази зима, което би принудило правителствата да се намесят и отново да субсидират сметките.

За това е предупредил изпълнителният директор на Международната агенция по енергията (МАЕ) Фатих Бирол в изказване пред Би Би Си, предава БТА.

При положение че китайската икономика бързо нарасне, а зимните температури са по-ниски, цените на газа може да се покачат, оказвайки натиск върху потребителите, е казал Бирол, препоръчвайки на правителствата да настояват за икономии на енергия и стимулиране на производството на енергия от възобновяеми източници.

Според ръководителят на МАЕ много европейски правителства са допуснали "стратегически грешки", включително прекаленото разчитане на Русия като източник на енергия, а външната им политика е била "със завързани очи" в името на краткосрочни търговски решения.

"Не можем да изключим нов евентуален скок на цените на газа тази зима. При сценарий, при който китайската икономика е много силна, купува много енергия от пазарите и имаме сурова зима, може да видим силен възходящ натиск върху цените на природния газ, което от своя страна ще окаже допълнителна тежест върху потребителите", е посочил Бирол.

Наскоро рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global) намали прогнозата си за растежа на Китай, заявявайки, че има "риск възстановяването му да загуби от инерцията си на фона на слабото доверие сред потребителите и на жилищния пазар".

Някои инвестиционни банки, сред които и американската "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), също намалиха прогнозите си за китайския икономически растеж.

"Все още не знаем колко силно ще се възстанови китайската икономика", е заявил Бирол.

Въпреки това, според него, правителствата трябва да "продължат да настояват за мерки за пестене на енергия, особено когато наближим зимата".

Те също така трябва да насърчават възобновяемите технологии, така че те да "видят бял свят възможно най-скоро" и да намалят времето, което им е необходимо за получаване на разрешителни, и да търсят "опции за алтернативна енергия", е препоръчал още той.

"Ако светът е сериозен" относно климатичните промени, тогава "трябва да намалим значително използването на петрол и газ през следващите години", е добавил директорът на МАЕ.

По думите му ако успеем да намалим потреблението, съществуващите петролни и газови находища ще са достатъчни, за да отговорят на намаляващото търсене.