Украинският президент Володимир Зеленски ще посети България, вероятно още тази седмица - в четвъртък.

Податки за възможната визита има от около две седмици, като по информация на Клуб Z от посолството на Украйна в София са се свързали с новата в власт, за да проучат възможността малко след избора на кабинета "Денков-Габриел".

Най-вероятно ще се проведат срещи с държавния глава, представители на изпълнителната власт и на Народното събрание.

От изпълнителната власт, по информация на Клуб Z, са настоявали визитата да се осъществи без излишна показност - заради партии като "Възраждане" и БСП. Първата подкрепя откровено Кремъл, втората - се обявява за "мир". Именно заради нелицеприятната им реакция предложението на група депутати от "Зелено движение" - част от "Демократична България", внесеният от тях проект на решение Зеленски да "гостува" на заседание на миналия парламент онлайн, така и не стигна до разглеждане.

В навечерието на визитата на Зеленски външната комисия в парламента одобри декларация в подкрепа за членството на Украйна в НАТО. Тя бе подписана миналата седмица от ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и "Има такъв народ" и по план трябва да влезе в дневния ред на пленарна зала тази седмица.

В декларацията парламентът посочва, че "очаква българското правителство, включително на предстоящата Среща на върха на Алианса във Вилнюс през юли 2023 г., да изразява позиция в подкрепа на членство в НАТО на Украйна след възстановяването на мира на нейна територия". Това е в унисон с позицията на съюзниците, че членството трябва да стане факт, но след прекратяване на бойните действия.

"49-ото Народно събрание осъжда най-остро продължаващата непредизвикана и неоправдана пълномащабна война на Русия и престъпленията срещу Украйна и нейния народ", предлагат да се приеме от ГЕРБ, ПП-ДБ и ИТН. 

"За да бъде гарантирана способността на Украйна да се самозащити от агресора на нейна територия, 49-ото НС настоява институциите в България да продължават да й оказват политическа, финансова, хуманитарна, военна и военно-техническа подкрепа до пълното възстановяване на суверенитета й в международно признатите й граниици" - се посочва още в проекта за декларация на парламента.

Последното е ключово, тъй като по време на властването на президента Румен Радев военната помощ за Украйна се изчерпа до на практика еднократен акт. Служебното правителство, както и самият Радев многократно коментираха, че България няма какво повече да даде на нападнатата от Путин страна, без да ощети собствените си отбранителни способности.

От руската инвазия насам украинският президент е посещавал едва две източноевропейски държави - Полша и Молдова.

Министерски съвет: Не можем да потвърдим визирата на Зеленски

Малко по-късно Министерски съвет излезе с официална позиция, в която отказа да потвърди визитата на украинския президент.

"Във връзка с постъпили журналистически запитвания Ви информираме, че Министерският съвет не може да потвърди разпространената от медиите информация за посещение на украинския президент Володимир Зеленски у нас".