Промените на Илон Мъск в Twitter с цел повече печалба засегнаха сериозно обсега на социалната мрежа - най-вече в Google, съобщи Engadget. Най-голямата търсачка почти не показва туитове, защото промените блокираха ключовите "лазещи" ботове, които събират данни от всички сайтове.

От Google обявиха, че това зависи изцяло от уебсайта. Възможността техните ботове да събират данни от Twitter е силно намалена, но именно хората на Мъск решават колко от тях да допуснат.

Twitter се променя бързо и насочва повече потребители към платената си версия. Преди седмица нерегистрираните вече не могат да разглеждат туитове - което блокира и опциите на много трети програми.

Компанията намали и броя на туитовете, които потребителите могат да преглеждат на ден, обяснявайки това с нуждата да се ограничи достъпа до съдържанието на платформата за алгоритми за обучение на невронни мрежи.

Част от промените са временни, обясняват от компанията, което вероятно значи, че става дума за грешка и скоро Google пак ще "вижда" и представя на всички повече от съдържанието на платформата. Такива грешки обаче влияят на акциите и увереността в компанията и в Мъск, който вече се занимава с основните си Tesla и Space X.