Президентът на Украйна Володимир Зеленски идва. Това потвърдеи премиерът Николай Денков в разговор с граждани във фейсбук.

В програмата е предвидено той да се срещне с президента Румен Радев.

Премиерът заяви, че той лично се е обадил на президента Румен Радев, за да го информира за посещението на Зеленски. По думите на Денков, предвидено е двамата държавни глави да се срещнат.

В центъра на столицата има засилени мерки за сигурност. Около Народното събрание, сградите на БНБ и президенството има много полиция и жандармерия, както и автомобили, обозначени като дипломатически. Опъват се и полицейски ленти.

Днес премиерът коментира редица актуални теми в т.ч.поредното искане на служителите на МВР за увеличение на заплатите.

"Не мисля, че трябва да стоят под прозорците на Министерския съвет, защото не е това начинът да се търси справедливо разпределение на бюджета", посочи той, цитиран от БТА. 

Той припомни, че през миналата година заплатите на служителите в системата бяха увеличени с 20%, така че за тази година е предвидено увеличение според възможностите на бюджета на две други места, където има доста ниски заплати. Едното е в системите, където не бе получено увеличение миналата година, там ще има увеличение с 10%, както и в общинските администрации - с 15%, където заплатите са много ниски, посочи Денков. 

Коментира и кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София - Васил Терзиев, за когото основно се шуми заради близката му роднинска връзка - дядо, баща - служители на органите на Държавна сигурност. 

"Аз не знам какво е правил моят прадядо и смятам за напълно ненормално това да бъде вадено във всеки момент, в който един качествен кандидат за каквото и да било се появи в медийното внимание", заяви министър-председателят. Според него важното е този човек дали има необходимите компетенции, подготовка, визия, дали е изградил екип, дали има ясен план какво ще прави в министерство, в София. Всичко друго в момента замъглява възможностите да видим дали това е най-подходящия кандидат", заяви Денков.