Украйна иска да въвлече българите в конфликта.

Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като украинският президент пристигна в България.

"Устата" на Путин коментира конкретно намеренията на Зеленски да обсъжда с властимащите в страната ни изпращането на военна помощ.

"Киевският режим прави всичко възможно да въвлече възможно най-много държави директно в този конфликт. Много страни вече се хвърлиха стремглаво - пряко и косвено - в този конфликт. Ясно е, че те ще обсъждат тази тема и с българите", каза Песков.

Според него съюзниците на Украйна няма да успеят да осуетят резултата от "специалната военна операция".

"По принцип всички тези дискусии и резултатите от тези дискусии по никакъв начин не могат да повлияят на изхода от специална военна операция. И сегашната ситуация на фронта повече от красноречиво го потвърждава", каза Песков.

България не е участничка в кървавата и неоправдана война на Русия срещу Украйна и изпращането на снаряди, ракетни системи или самолети няма да промени това. Ситуацията на фронта едва ли може да се определи като благоприятна за руската армия - от начало на инвазията Русия е загубила повече от 50 процента от първоначално завладяната територия.

Херсон бе единственият регионален център, който руснаците окупираха... преди да го загубят през декември 2022 г. За сравнение - в рамките на 24 часа "вагнеровците" на Евгений Пригожин успяха да превземат две областни столици: Ростов на Дон и Воронеж.