Странно лице, което идваше пред ВСС да декларира подкрепа за Иван Гешев, вчера "анатемоса" кортежа на Володимир Зеленски.

От видеа в социалните мрежи се разбира, че човекът се представя като "иподякон" Атанас Стефанов.

Това е нещо като полутитла, която се дава на цивилни лица, които помагат в църквата.

Защо човекът ходи с подрасник и развява кръст, остава тайна.

Не са тайна обаче пристрастията му, тъй като това не е първата му проява.

Въпросният "иподякон" се появи пред ВСС за пръв път преди около месец и нещо, откакто след 12 май започнаха неприятности за бившия (тогава все още актуален) главен прокурор Иван Гешев.

Точно както и вчера на "пърформънса" с анатемата на Зеленски, той неизменно води със себе си втори човек, да го снима. Така той веднъж направи шоу с опит да влезе в Съвета, когато се обсъждаха точки срещу Гешев.

След това - на Пленум на 8 юни, който обсъждаше съдбата на Гешев, "черноризецът" се появи сред неколцината, които го подкрепяха. Както и Клуб Z писа, кротко стоеше с цивилни дрехи и тениска "Калашников", докато не дойдоха камерите на големите телевизии. Тогава отново се дегизира в познатите подрасник с кръст в ръка.

Мистерия е къде са допирните точки на "иподякона" с Гешев, който обича(ше) да парадира как се среща със "задокеанските си партньори" (както установихме - на държавни разноски), с "най-известните еврейски дружества" в САЩ и дори заяви, че атаките срещу него идват, след като на посещение в Украйна заявил, че ще арестува Путин ако дойде в България.

Друго "анти-евроатлантическо" изпълнение на Стефанов бе и когато се появи на връчването на втория мандат - с който в крайна сметка стана и правителството. Пред Президентството той предприе същата тактика - бутане и търсене на умишлена конфронтация с жандармеристите, за да бъде отстранен ефектно (но все пак - безболезнено!), докато го снимат. Тогава шумно анатемосваше ПП и ДБ.

"Иподяконът" се беше позиционирал и на първите редове на "Шествие за семейството" и т. нар. "Шествие за мир" - както обявяват мероприятието си повечето от русофилите, гравитиращи около "Възраждане". А пред парламента говореше против "фашистите" вътре.

В края на март, т.г. когато свали украинското знаме от сградата на общината - явно още преди да открие "иподяконската ниша", той се носеще цивилен и се титулуваше "депутат от партия МИР". В други видеа обаче самият пише, че е "кандидат-депутат", което - трябва да признаем - има известни разлики с истински депутат.

В шествията напоследък пък се самообявява като представител на нещо, наречено Български народен събор.

После видеата от приключенията му се качват в YouTube канала му, който има... 27 абонати.

Иначе, за сведение: църквата проповядва основно Христовата любов, а чете анатеми в един ден от годината - на Неделя православна. Това става по точно определен ред, визират се еретици и други, които през хилядолетията са отпаднали от тялото на църквата и със сигурност това канонично последование... не се изпълнява от "иподякони" по улиците.