Вчерашната визита на украинския президент Володимир Зеленски бе акцентът на дежурния сутрешен брифинг за журналисти на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов надълго говори за лидерството на партията си в помощта за Украйна, но също така основно критикува организаторите на посещението - от Министерския съвет, които не предвидили Зеленски да говори пред Народното събрание - заради прокремълската "Възраждане". А тя тази партия не била опасна - не ѝ било в стила да прави "ексцесии" и "саботажи" - и това обяснил Борисов лично на Зеленски.

На въпрос защо Зеленски не дойде в НС, лидерът на ГЕРБ се изказа в полза на "Възраждане" (която често му осигурява мнозинство в парламента, заедно с ДПС):

"Защото го бяха заблудили, че от "Възраждане" ще правят някакви ексцесии, саботажи и аз лично му обясних, че това не е в техния стил. Те имат ясна позиция и в същото време тяхната цел, не говоря от тяхно име, моят прочит е такъв - следя техните посещения, те имат изяви по Европа - "Алтернатива за Германия", партиите в Италия, Унгария, Австрия - те ще търсят там изява, в това политическо семейство, както ние в ЕНП, както ПП в либералната фракция, така че това е нормално. Аз съжалявам, че срещата не беше в парламента. Президентът Зеленски говори пред всички парламенти, пред Сената, Конгреса, а ние тук се наложи да отидем в Дом номер 2 в Бояна, защото от нас не зависеше, а от който е правил програмата."

Припомняме, че "Възраждане" често прави публични прояви с елементи на "ексцесии", в т. ч. в сградата на Народното събрание. А по адрес на визитата на Зеленски, която заобиколи парламента, лидерът ѝ Костадин Костадинов написа във фейсбук профила си: "Не го докараха в Народното събрание, за да го посрещнем, както подобава."

На няколко пъти Борисов изтъкна заслугите на ГЕРБ за българската подкрепа за Украйна, припомняйки как по време на кабинета "Петков" България не смееше да даде оръжия на Киев заради коалиционния партньор - БСП. Така вчера било отчетено, че външният министър Дмитро Кулеба "се разхождаше по коридорите и не го пуснаха вътре в парламента, за да не си счупят коалицията с БСП" (което е факт). След което Борисов продължи, иронизирайки отношенията между ГЕРБ и ПП-ДБ: "А сега нямаме коалиция, повтарям, нямаме коалиция, а те държат да се повтаря, затова повтарям заради тях - "механизъм за сътрудничество".

"Струваше си да направим правителство, струваше си да изведем България на позицията, която е. Да ми прощават компромисите, но в името на България това беше по-важно. И присъствието на Зеленски в България е много ясен знак, това е оценка и ние тряба да направим всичко възможно това да съществува и така да работи държавата" - все пак отбеляза Борисов. 

Но после се върна на старата си теза: лидерски разговори ще има, когато от ПП спрат да искат всички постове в държавата.

"Надявам се, когато дойде моментът за ротация, те да си удържат на думата. Ако в момента нещата не вървят, защото те се борят единствено и само за колкото може повече постове... И сега за регулаторите да се разберем - когато принципът и механизмът, че само техните кандидати са хубави и добри и красиви, отпадне, тогава съответно ще продължим разговорите", заяви.

Любопитното е, че ПП-ДБ няма нито един свой кандидат за момента в обявените процедури за избор на нови титуляри на БНБ, НЗОК и Сметната палата. Нещо повече - както Клуб Z писа, от обединението смятат да подкрепят за БНБ номинацията на ГЕРБ - сегашният гуверньор Димитър Радев.

Преди време Борисов се ядоса, че ПП-ДБ е издигнала номинацията си за кмет на София на толкова ранен етап (неписаната традиция е да се "стиска" до последния момент, че да не излезе компромат за кандидата, б.р.). Днес той реши да коментира Васил Терзиев в контекста на факта, че близки негови роднини са били служители на Държавна сигурност. 

"Това, че обявиха по-рано, мисля, че стана ясно какъв кандидат са изкарали... Аз само наблюдавам социалните мрежи, аз не мога да му давам оценка. Когато дойде време, ще си изкараме наш кандидат. Но аз съм служил в пожарната по време на ръководителите на 3-о, 4-то ГУ на ДС и знам какви бяха. Мен не могат да ме заблудят. Приказките за червените куфарчета не съм ги измислил аз; аз още марширувах по плаца, когато се говореше за червени куфарчета", заяви Борисов, който е бивш член на Българската комунистическа партия.