Крайните срокове за номинации за нови титуляри на три ключови държавни органа наближават, като по всичко личи изборът може "да падне жертва" на неясните отношения между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" и да се реши отново от мнозинството ГЕРБ-ДПС-"Възраждане".

Втори пореден ден двете формации не могат да се съберат, за да очертаят общ за избора на нови управители на Българската народна банка и Националната здравноосигурителна каса и председател на Сметната палата план.

И все пак, като най-ясен към момента се очертава изборът на гуверньор на БНБ, или по-точно - преизбирането на Димитър Радев за поста - без от обединението да издигат своя номинация, каквато бе заявката на финансовия министър и съпредседател на "Промяната" Асен Василев. В народната банка обаче се очаква да попадне и един от ярките кадри на Движението - Петър Чобанов.

Както Клуб Z писа, ГЕРБ форсира избора за трите посочени горе институции без да се консултира с ПП-ДБ, след което лидерът Бойко Борисов обяви, че партията му ще номинира сегашния гуверньор Радев за нов 6-годишен мандат. В отговор Василев даде заявка, че и обединението ще има номинация, като неофициално се спрегна името на бившата дългогодишна шефка на ДКС Диана Митева. Това предизвика нова реакция на Борисов - нека да спечели този, който успее да събере мнозинство.

По информация на Клуб Z, макар ГЕРБ и ПП-ДБ публично да спряха общуването тази седмица, е била постигната договорка обединението да не номинира титуляр на БНБ, а да подкрепи Димитър Радев. Освен неговия мандат обаче, изтекли са тези и на двамата му подуправители, като очакването е, че Радев ще посочи (а парламентът трябва да гласува) като един от подуправителите бившия министър на финансите в кабинета "Орешарски" - депутатът от ДПС Петър Чобанов. Засега не е ясно дали Чобанов, чието име на този етап е спекулация, ще получи подкрепата на ПП-ДБ.

Ако (не)коалиционните отношения обаче продължават да "циклят" и кадровите въпроси не се изяснят, възможно е от обединението да не участват изобщо в гласуванията за регулаторите, което ще постави ГЕРБ в ситуацията отново да търси мнозинство с Движението и "Възраждане", каквото демонстрира вече на няколко пъти и принуди от ПП-ДБ да се заканят, че ще развалят "сглобката".

В този контекст депутати предвиждат и че от партията на Бойко Борисов "ще стъпват на пръсти" по отношение на референдума за еврото, иницииран от Костадин Костадинов и компания - обект на дискусия днес в комисията по правни въпроси.

Иначе в БНБ висят три изтекли мандата начело с управителя Радев. Трябва да бъдат сменени и подуправителите Калин Христов (Управление "Емисионно") и Нина Стоянова (Управление "Банково"). Тримата са с шестгодишни мандати, избрани са през юли 2015 г. 

Последното редовно правителство - това на Кирил Петков, започна процедурата по подмяна на управителя и двамата подуправители. Започна я даже на два пъти. Като основен кандидат се считаше тогавашният председател на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ". От партията твърдо настояваха той да замени Радев. От "Продължаваме промяната" обаче издигнаха свой кандидат - председателя на парламентарната си група - Андрей Гюров. Това бе и една от първите ябълки на раздора между ПП и ИТН в кабинета "Петков". До избор така и не се стигна.

Към момента е внесена само една номинация за управител на БНБ - тази на Любомир Христов ("Възраждане"). Крайният срок е 7 юли, петък. Краен срок за провеждането на самото гласуване няма, но процедурата няма да се протака. При повече от един кандидат, печели този, събрал гласовете на повече от половината от присъстващите народни представители. А ако пак няма ясен победител - този, събрал повече гласове "за".

Спор обаче има за номинациите за Здравната каса. Към момента те са две - на ГЕРБ и на БСП, съответно Иванка Динева и Жени Николова. Тази на Динева не се ползва с пълната подкрепа на депутатите от обединението, каквато договорка (поне на този етап) има по отношение на Димитър Радев за БНБ.

Тя е бивш шеф на столичната здравна каса, като през септември 2022 г. бе освободена покрай скандала с набеждаването на д-р Александър Оскар за източване на средства от болница "Александровска" (както установи в последствие съдът). По време на скандала управител на НЗОК бе Петко Салчев. През януари НС прекрати предсрочно мандата му с мотива - неразбирателство с лекарския съюз.

ПП-ДБ нямат сега свой титуляр за поста. 

Неясна е ситуацията със Сметната палата. Нейният бивш шеф Цветан Цветков бе възстановен след решението на Конституционния съд, че е бил неправомерно освободен. Това стана "ад хок" в миналия парламент, с гласовете на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход", без мотиви.

По това време от Палатата публикуваха нелицеприятни доклади за "Автомагистрали", "Монтажи", ДКК и пр. спорни държавни предприятия. Цветков обаче няма право на втори мандат по закон. Очакването е все пак от ПП-ДБ да дадат номинация за поста, която да бъде подкрепена и от ГЕРБ.

Всичко това обаче в момента "виси" на косъм - заради липсата на разговор между ПП-ДБ и подкрепилата я за кабинет ГЕРБ.

Обновяването на общо 17 важни контролни и регулаторни органа стои "на трупчета".