Само няколко дни след обявяването му, новото приложение Threads на Meta, пряк конкурент на Twitter, вече има над 70 млн. потребители.

Threads бе обявено тази сряда като допълнение към социалната платформа Instagram - можете просто да прехвърлите профила си от там. На вид напомня Twitter - хората могат да постват текст и линкове, да споделят чужди постове и да отговарят на тях в реално време. Има опции за споделяне на видео и снимки, разбира се.

"Това беше много отвъд нашите очаквания", обяви главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг след новината за големия брой нови потребители.

Приложението предлага и изкуствен интелект, който да помага на потребителите да генерират thread-ове, или теми за публикация. Има обаче и неприятен момент - изтриването на Thread профил е възможно само ако изтриете и оригиналния Instagram профил. ПРиложението събира локация, контакти, история на търсенето, и други данни.

За момента в България приложението е достъпно само за iOS - т.е. за потребители с iPhone и iPad. Но се очаква скоро да има версия и за Android в 100 държави по света.

Threads е директно хвърляне на ръкавицата на Илон Мъск и неговият Twitter, който губи потребители откакто милиардерът го купи. Сега оригиналната микроблогинг платформа има около 237 млн. потребители - и ако алтернативата на Зукърбърг запази темповете си на растеж, той може да съкруши Мъск преди въобще да стъпят в октагона.