Боян Станков, известен като Боян Расате, е осъден на втора инстанция - от Софийския апелативен съд - за нанасяне на лека телесна повреда на активистка в ЛГБТ центъра "Рейнбоу Хъб".

Расате и други националисти нахлуха в центъра през 2021 г. и изпочупиха интериора на центъра в хомофобска атака. А самият Расате, според активистите, ударил една от тях в лицето. Според него активистите сами изпочупили мебелите и техниката си - за да го натопят.

Националистът отложи временно делото, като се кандидатира за президент - но имунитетът му бе бързо свален и той бе задържан. Излезе под гаранция, а обвинението беше за хулиганство с особена дързост и лека телесна повреда. Прокуратурата иска 2 години условна присъда и 4-годишен изпитателен срок.

На първа инстанция обаче СГС го призна за невинен за удара срещу активистката и го освободи от наказателна отговорност. Административно бе глобен с 3000 лв. Според апелативният съд обаче, е напълно доказано, че Станков е ударил жената.

Крайната присъда за хулиганството, но не с "изключителна дързост", е 6 месеца пробация и глоба. Съучастниците му все още са неизвестни. А решението може да се обжалва на трета инстанция - ВКС.