Проектът на ЦСКА-София и Министерството на младежта и спорта (ММС) за изграждане на нов стадион на мястото на "Българска армия" в Борисовата градина получи одобрение от постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори към Столичния общински съвет.

При гласуването 9 души бяха "за", трима се "въздържаха", а "против" нямаше. Така замисълът на Гриша Ганчев, подпомогнат в случая от държавата, която участва с терена в съвместно дружество, преодоля още едно препятствие.

Това, разбира се, не е краят. Тепърва проектът трябва да мине през РИОСВ, НИКН-МК и накрая СОС, за да получи разрешително за строеж, след като дотук има две издадени визи от главния архитект на столицата Здравко Здравков.

Макар решението по точката в дневния ред на комисията да бе гласувано с мнозинство в полза на клуба, в обсъжданията не мина без спорове, на моменти доста ожесточени, с нападки с политическа окраска.

На моменти по над 1000 души гледаха живото предаване онлайн, а коментарите - най-вече от фенове на ЦСКА-София във Фейсбук, са стотици.

Сред неподкрепилите бяха Марта Георгиева и Иво Божков от "Демократична България". Те няколко пъти обявиха, че не са против това да има нов стадион в най-големия столичен парк, а настояват процедурата да мине законно и според правилата за такъв строеж.

Георгиева изтъкна, че поради липсата на  подробен устройствен план (ПУП) за Борисовата градина проектът "увисва" и случващото се "гази законите". Така бе официализирана теза на общински съветници, екоактивисти и т. н., развита подробно от в. "Сега" на 9 юни. Изредените са внесли десетки жалби.

На тезата на Георгиева и Божков се опълчиха шефката на комисията Лорита Радева (ГЕРБ), председателят на СОС Георги Георгиев (ГЕРБ), Карлос Контрера (ВМРО), главният архитект Здравко Здравков. Те изтъкнаха, че за "пореден път" хората на ДБ искат да спрат инвестиционен проект, че го бавят с процедури, че на всичко казват "не"... Размениха се аргументи за юридическите аспекти по казуса - кое след кое следва, как, кога и т. н.

Имаше престрелка и по политическа линия, като тук "сглобката" на управлението не работеше, съдейки поне по острите реплики. Георгиева и Божков обвиниха опонентите си, че искат да извлекат дивиденти сред "червените" привърженици, предвид предстоящите местни избори. Беше им отговорено, че цесекарите са повече от избирателите на ДБ, че и от тези на ГЕРБ.

Контрера е неприкрит фен на ЦСКА-София, има негови снимки в сектор "Г", така реакцията му не бе изненада. А Георги Георгиев подчерта, че макар и бидейки левскар, абсолютно подкрепя проекта, тъй като от него ще се роди нов и модерен стадион, а на парка ще бъдат върнати около 40 декари площи.

Последното е сред аргументите на ЦСКА-София още от самото начало на начинанието, тъй като се предвижда "чашата" на сегашния ст. "Българска армия" да бъде намалена, а съществуващите сега спомагателни терени и площи - премахнати. Клубът казва, че така паркът ще се увеличи с 23 декара зелени площи и 17 декара алейна мрежа и зони за отдих.

Съществуващата ограда ще бъде разтурена, а като цяло на мястото на сегашните сгради ще има "богата на зеленина паркова среда". "Червените" обещават да засадят над 300 дървета.

Последното също породи спорове между общинарите на ГЕРБ (плюс Контрера) и ДБ. Те бяха предмет на това колко дървета ще бъдат изсечени при новия строеж и как ще се гарантира оцеляването на други, покрай които ще преминава тежка техника. Твърди се, че около 20 дървета ще бъдат изсечени (изкоренени), но те са главно в стадиона и ще бъдат компенсирани. 

За последното ЦСКА-София подаде изготвена експертна оценка на дървесната растителност.

В крайна сметка се стигна до гласуване, при което на проекта бе дадена "зелена светлина", но до първата копка има още дълъг път, а явно обжалванията няма да престанат. На заседанието имаше представители на клуба, ММС и експерти - най-вече в спорта и архитектурата.

По-късно ЦСКА-София разпространи съобщение, което можете да видите в линка към страницата на клуба във Фейсбук: