Батальонната бойна група на НАТО в България ще стане бригада, обяви пред журналисти във Вилнюс днес премиерът Николай Денков. Това е около 4 пъти по-висока численост - 5000 войници.

Премиерът коментира по-рано през деня пред Sky News решението на САЩ да изпрати касетъчни боеприпаси в Украйна. Като отбеляза, че договорите са важни, но по-важен е успехът на фронта.

"Ние сме в пълномащабна война. Когато имаш война, договорите са важни, но още по-важно е да имаш успех на бойното поле", каза Денков в излъченото днес интервю.

Първоначално министър-председателят не желаеше да навлезе в темата, като посочи, че тя може да се анализира от военен аспект. 

"Много държави са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, но САЩ и Русия не са. Фактът, че Русия не е подписала, означава, че Русия приема, че тези боеприпаси могат да бъдат използвани, доколкото знам вече са ги използвали. Ако те ги използват, е нормално да се очаква и другата страна да може да ги използва", добави премиерът.

САЩ обявиха, че ще доставят касетъчни боеприпаси на Украйна, въпреки съпротивата на групи за правата на човека като "Хюман райтс уоч". България е сред над 100-те страни, подписали конвенцията от Осло, забраняваща този вид оръжия. Тези боеприпаси се взривяват във въздуха над целта и разпръскват множество малки взривни устройства, като по този начин поразяват цели на голяма площ. Използването им е спорно преди всичко поради факта, че значителен брой от тях падат на земята, без да се взривят и по този начин представляват заплаха за цивилното население десетилетия след края на даден конфликт.