Украйна взе решение, което може да доведе до търсения пробив на руските отбранителни линии. САЩ склониха да ѝ изпратят клъстърни боеприпаси DPICM.

При взривяването си те не само нанасят огромни поражения върху вражеските войски, но и оставят след себе си неактивирани бомби, готови да се взривят в бъдеще при най-малкия контакт с нищо неподозиращ противник. Клъстърните снаряди могат да принудят руснаците да обезлюдят част от окопите си и да позволят на украинците да си осигурят тактическо надмощие.

Проблемът е, че срокът на действие на "спящите" снаряди е десетилетия. Дори Украйна да си върне загубените южни и източни територии, в тях ще останат зони, които ще бъдат опасни за гражданското население. Над 100 държави са страни по Конвецията против клъстърните боеприпаси (САЩ, Украйна и Русия не са я ратифицирали). Поради натиск от групи за правата на човека като "Хюман райтс уоч" Вашингтон месеци наред отказваше от морални подбуди да достави DPICM на Киев.

Украинците осъзнават, че жертват своето бъдеще - невинни цивилни почти сигурно ще загинат нещастно заради клъстърните боеприпаси, които днес биха помогнали значително на Украйна.

Тяхната значимост се изразява именно в характера на настоящите военни действия. За разлика от края на 2022 г. фронтът е значително по-стеснен и украинците не могат да разчитат на отличителната си способност, която се оказа решаваща за успеха на контраофанзивата в Харковска област: мобилността на войските. От началото на 2023 г. се води относително статично взаимно бомбардиране без особени размествания на фронтовите линии в едната или в другата посока. 

Цар не е бронираната машина на пехотата, а артилерията. Езикът ѝ са снарядите. Колкото по-унищожителни, толкова по-добре.

Свободата оправдава средствата.

Двама натовски генерали 

На 6 и 7 юли Володимир Зеленски посети 4 членки на НАТО - България, Чехия, Словакия и Турция. Целта бе ясна: да събере подкрепа за членството на Украйна в алианса, само няколко дни преди срещата на върха във Вилнюс. Президентът не се самозалъгва, приемането в блока може да се осъществи едва след края на войната.

Но декларацията за своеобразно предварително одобрение, каквато прие българският парламент, е важен източник на подкрепа в борбата на украинците за суверенитет и стремежа им да гарантират сигурността си в дългосрочен план.

По време на обиколката си Зеленски се срещна с двама бивши генерали от НАТО, които днес са президенти - българския държавен глава Румен Радев и чешкия лидер Петр Павел.

Разговорът на украинеца с двамата му колеги разкри коренно различни визии за Европа.

Единият държавен глава обяви, че е против изпращането на оръжие на Украйна и призова Зеленски да не говори за "победа", а за "мир", защото "рискът от радиоактивно замърсяване (на Запорожката АЕЦ) расте" (забележете, без да бъде споменат под чий контрол е електроцентралата). 

Другият държавен глава оповести, че страната му ще помага на Украйна не само след войната, но и сега - докато бомбардировките продължават.

"Подкрепата на Украйна винаги ще бъде наша цел. Искаме Украйна да победи и всички ние да спечелим. Искаме да запазим ценностите, на които  е изградено нашето общество", подчерта Петр Павел.

Двама натовски генерали - две коренно различни визии за Европа. 

Рашисти на седмицата

Време е да наградим прославилите се през изминалите седем дни "рашисти на седмицата".

"Бронзов медал" получава политологът Геворг Мирзаян. При гостуване в предаването "Место встречи" той най-накрая разкри пред руското общество защо Полша така и не превзема Западна Украйна - заплаха, която прокремълски говорители неспирно повтарят от началото на войната.

"Няма да има нахлуване на полски войски в Украйна под полското знаме, докато украинският режим не започне да се разпада. Тогава поляците ще превземат западните територии. Поради една проста причина - скоро ще има избори в Полша. Можете ли да си представите лицето на Качински, ако полските колонии в Украйна бъдат разгромени и под официалното полско знаме бъдат прибрани у дома голям брой ковчези?"

Тезата е посрещната с недоверие от един от гостите, който отсича: "Те (поляците) няма да се бият".

"А кой ще ги пита?", отвръща Мирзаян с въпрос.

И получава отговор:

"Още през март бе разработен план, съгласно който тези (полските) сили щяха да пазят ядрените съоръжения".

Включва се и водещият, който пита Мирзаян защо това не се е случило още.

"Защото ще ги ударим и последиците за полските власти ще бъдат катастрофални".

Правилно разбрахте - Полша не е окупирала украински ядрени съоръжения, защото Русия ги "пази".

"Сребърен медал" поделят водещият Владимир Соловьов (ВС) и лидерът на сепаратисткото формирование ДНР Денис Пушилин (ДП). Те са изключително впечатлени от "бума" на имотния пазар... в Мариупол.

ВС: Знаеш ли какво много ме удиви? Удиви ме, че сега хора напълно сериозно ми приказват: "Знаеш ли, че в момента има бум на покупките на апартаменти?" Като питам къде, отговарят ми: "В Мариупол". Изкупуват за всеки случай, но вдигат цените".

ДП: Ще ви изненадам Владимир Рудолфович, в Донецк също има "бум" на покупките и в даването под наеми. И в Макеевка, включително и в градове, които не бяха, да кажем, на първите страници - в Енакиево, има недостиг на жилища навсякъде. Първо, хората се завръщат, второ - сега има мъже, както и техните семейства, които са на фронта. Те получават добри заплати, като това им позволява да купуват и да подобряват условията си на живот. Също така - има много държавни служители, които са се преместили на тази територия. Затова в момента е трудно да си наемеш апартамент в Донецк. А пък да си купиш в зона под обстрел, цените там са необясними. Затова един от въпросите, които бяха обсъждани на среща с Владимир Путин, сега и с Марат Хуснулин (вицепремиер на Русия) - все по-активно се опитваме да отделим земи за строеж на нови жилища (...) Благодарение на решението на президента имаме възможност да предложим ипотеки от по 2 процента, което е много добре, това е изгодна ипотека, от нея много хора могат да се възползват".

"Златният медалист" тази седмица е българският "иподякон" Атанас Стефанов. При преминаването на кортежа на Зеленски от Летище София към Министерски съвет псевдоотчето анатемоса украинския държавен глава. И то два пъти. После обясни действията си във видео:

Повече за приключенията на "иподякон" Атанас Стефанов може да прочетете в долния линк.