И днес не беше избран управител на Националната здравноосигурителна каса, въпреки припряността от миналата седмица на ГЕРБ и ПП-ДБ и насрочването на извънредно заседание на Народното събрание, в което беше включена тази точка.

Развръзката стана ясна още в момента, в който няколко часа преди избора кандидатката на ГЕРБ Иванка Динева се отказа от участие, а преди това беше оттеглен и кандидатът на „Възраждане“ - Тодор Хинов. И така Жени Стайкова, предложена от БСП, остана като единствен участник. Още по-рано дойдоха знаци от ПП-ДБ, че не харесват Динева, но общата неофициална договорка с ГЕРБ за регулаторите предполага за шеф на НЗОК да бъде избран кандидат на най-голямата парламентарна група.

Така предизвестено Стайкова не беше избрана. В пленарната зала „за“ нейната кандидатура гласуваха 59 депутати, 17 бяха „против“, а 147 се въздържаха.

След гласуването независимият депутат Радостин Василев се възмути, че присъствали на уговорен мач.

Преди това т. нар. дебати минаха в мълчание, което разгневи депутатите от БСП.

Необичайното мълчание в парламентарната зала по такъв важен въпрос от управляващото мнозинство, коментира лидерката на БСП Корнелия Нинова. По думите ѝ от БСП са представили професионален авторитет, човек с управленски опит, научни качества, абсолютно безукорна биография.

"Другият кандидат беше оттеглен сутринта внезапно", посочи Нинова и подчерта, че това оттегляне „върви заедно с внасяне на промени в закона, в които се казва, че като не бъде избран управител на НЗОК, то заместник може да изпълнява тази длъжност до безкрай“.

Управляващите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ не могат да се разберат за порциите на властта, в конкретния случай за Касата, добави тя.

След махането на Петко Салев от поста на управител на НЗОК на 13 януари вече седми месец и.д. шеф на Касата остава Йорданка Пенкова.