Кандидатката на ГЕРБ-СДС Иванка Динева се отказва да участва в процедурата по избор на нов управител на Националната здравна каса. В писмо до председателя на Народното събрание тя посочва, че решението ѝ е по лични причини.

Извънредното заседание на парламента за избор на нов шеф на Касата е насрочено за 13 часа. Предложението на ГЕРБ Динева се смяташе неофициално за договорено между некоалиционните партньори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. То беше част от тройна "сглобка" при регулаторите - избиране на кандидатката на партията на Бойко Борисов за НЗОК, както и гласуването на нов мандат за предложение от ГЕРБ управител на БНБ Димитър Радев с подуправители от ПП-ДБ и ДПС. А управлението на Сметната палата да отиде при кандидат на ПП-ДБ.

Единственото друго предложение за шеф на НЗОК сега остава Жени Стайкова, издигната от БСП. Така днес много вероятно няма да се стигне до избор на управител на Касата. Все пак въпреки оттеглянето на Динева уговорката постът да отиде при предложение на ГЕРБ остава в сила.

За подобна възможност - днес да не бъде избран шеф на Касата, институция, която разпределя над 7 млрд. лв. годишно, заговори още сутринта депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев. 

"Може да бъде удължен срокът. ГЕРБ може да я изтеглят, защото хората от здравната общност имат резерви към нея", коментира той пред бТВ и допълни, че парламентарната група па ПП-ДБ има сериозни резерви към Динева. Подчерта, че по-скоро няма да бъде избран днес нов управител на здравната каса.

"Напълно е възможно това е да първият проблем между управляващите за регулаторите", каза още Панев.

Смяната на властта в Сметната палата обаче върви по план - след като днес въпреки решението на Конституционния съд досегашният управител на регулатора не беше допуснат въобще в сградата.

Кандидатурата на Иванка Динева от началото се смята за силно противоречива. Тя е била подуправител на Касата, както и шеф на РЗОК в София, откъдето е дисциплинарно отстранена. Причината - назначена проверка на медицинския център на болница "Александровска" с поставена цел да се открият нарушения, които да злепоставят офталмолога проф. Александър Оскар, открит противник на бившия шеф на "Александровска", по-късно министър на здравеопазването от ГЕРБ, а сега депутат от първата сила - Костадин Ангелов. Оскар изнесе поредица от разкрития за злоуптореби в лечебното управление по времето на Ангелов. При проверка на НЗОК се оказа, че обвиненията срещу офталмолога, че е точил Касата по здравни пътеки, не отговарят на истината, а че действията на столичното ѝ подразделение са били на принципа на бухалката, която изпълнява поръчки.

Иванка Динева е юрист и счетоводител по образование от Югозападния университет - Благоевград, който през повечето време работи в държавни институции, като едновременно практикува адвокатска професия. През 2014 и 2015 г. Динева, тогава Кръстева, през консултантско дружество оказва "пълно преимуществено юридическо обслужване" на УМБАЛ "Александровска", оглавявана тогава от проф. д-р Костадин Ангелов, който сега я предлага за управител, припомня "Капитал". По същото време Динева е съветник на здравния министър, който е принципал на "Александровска", назначава директора ѝ и пряко контролира неговата работа, т.е. се появява въпросът за конфликт на интересите. По-късно като министър на здравеопазването Костадин Ангелов назначава Динева за шеф на столичната здравна каса. А РЗОК тогава започва проверка срещу критика на Ангелов Александър Оскар.

Динева е уволнена като шеф на РЗОК освен заради поръчката срещу офталмолога и защота "забравила" да връчи на глобени лечебни заведения актовете за санкции, като така те могат да паднат в съда само заради това забавяне.

Предишният управител на НЗОК проф. Петко Салчев беше освободен изненадващо и светкавично с подкрепата на всички парламентани сили в края на предишния парламент. Обяснението беше, че той има лош диалог с Българския лекарски съюз и другите съсловни организации.