"Средните вълни са морално остарял и технически овехтял способ за излъчване. Те са отхвърлени и забравени в Европа по ред причини."

Това заяви днес пред парламентарната комисия за култура и медии директорът на БНР Радослав Янкулов. Той беше поканен на заседание на комисията, за да обясни защо националното радио е спряло в началото на годината предаватели на средни вълни в Кърджали, Търговище, Разград и Шумен и да обясни причините за това решение.

Друг ключов недостатък на средните вълни е и високата им цена. Те изискват повече енергия от ултра-късите вълни - УКВ, а части за старите предаватели вече не се произвеждат, което прави поддръжката им изключително висока.

"В бюджета ни за настоящата година има заделени 8 млн. лева за радиоизлъчвания. От тях трябва да отделим 5 млн. лева само за програмите на средни радиовълни", обясни Янкулов.

Причината директорът на националното радио да бъде привикан пред комисията е, че по-рано този месец от парламентарната група на ДПС се оплакаха, че хиляди български граждани не могат да слушат любимите си предавания на турски език. Вината според тях е именно в решението на БНР да спре 6-те средновълнови предавателя.

Както Янкулов обясни, преди неговият мандат във Видин е разположен предавател на средни вълни, който по план трябвало да покрива цяла България. Проблеми е имало, но директорът на няколко пъти подчерта, че няма толкова оплаквания, колкото твърдят от ДПС. Тонът в комисията все пак остана културен и до караници не се стигна.

За да контрират проблемите, в областта на Кърджали от БНР са пуснали предаването на радио България на турски език и части от програмата "Хоризонт" на честота 90.0, като допълнително в града си има и пълната новинарска програма на радиото. Отзивите от града били блестящи.

От ДПС се съгласиха, че в Кърджали няма проблеми, но посочиха такива в Добрич, Разград, Шумен, Варна и Търговище.

Янкулов обаче настоя, че проблемът е отстранен след настройване на антените.

"Ако ние успеем да преустроим УКВ мрежата, и осигурим истинско стерео УКВ излъчване, със сигурност ще спрем и излъчването на средни вълни на Видинския предавател. Той струва милион и двеста хиляди годишно, а другите такива предаватели - повече от 3 млн. лева. Ако успеем да спрем всички предеватели на средни вълни, спеспяваме повече от 4 милиона лева. А тях няма да си ги занесем вкъщи, ще ги използваме..." обясни още Янкулов.

Основната употреба на спестената сума ще е за модернизиране и подобряване на УКВ излъчването, и първи стъпки за дигитализация на сигнала. За радост на ДПС Янкулов спомена, че се мисли и за 9-та регионална станция - в Кърджали.