Общественото одобрение за американския президент Джо Байдън в началото на този месец пада до около 40%, което е близо до най-ниските равнища, откакто стана държавен глава, сочат данни на проучване на общественото мнение на Ройтерс/Ипсос, цитирани от БТА.

Тридневното онлайн проучване, в което американците бяха попитани дали одобряват начина, по който държавният глава се справя с работата си като президент, показа незначителен спад на положителните отговори спрямо предходния месец, когато те бяха 41 на сто.

Най-голям дял от анкетираните посочват икономиката на страната като основен източник на безпокойство, а на второ място се нареждат престъпността и корупцията, които са поставени като главен проблем от 15% от респондентите.

Рейтингът на Байдън е идентичен с този, който предшественикът му Доналд Тръмп имаше в същия етап от мандата си. 

Приблизително равен брой респонденти подкрепят и отхвърлят решението на Върховния съд от миналия месец да отмени програмата на Байдън за опрощаване на студентски заеми – 49 на сто оценяват този ход положително, а 48% са против. 

60% от анкетираните заявяват, че подкрепят решението на съда да забрани на колежите да взимат предвид расата при приема на студенти. 

Проучването на Ройтерс/Ипсос е проведено онлайн на английски език и е събрало отговори от 1028 пълнолетни граждани.