Президентът на САЩ Джо Байдън официално обяви, че се кандидатира за преизбиране през 2024 г. Той призова избирателите да му дадат повече време да "довърши работата", която започна, когато положи клетва на 20 януари 2021 г.

Байдън, който би бил на 86 години в края на втория си мандат, разчита, че законодателните успехи от първия му мандат и половинвековният му опит във Вашингтон ще успокоят притесненията на гласоподавателите относно възрастта му. 

Новината за кандидатурата бе съобщена чрез триминутен видеоклип, публикуван четири години след като демократът обяви намерението си да участва на изборите през 2020 г.

Тогава той обеща да излекува "душата на нацията" на фона на бурното управление на Доналд Тръмп — цел, която остана неуловима.

"Казах, че сме в битка за душата на Америка и тя все още продължава. Въпросът, пред който сме изправени, е дали през следващите години ще имаме повече или по-малко свобода. Повече права или по-малко".

Въпреки че през последната година одобрението на Байдън рядко се качва над 40%, позициите на държавния глава в Демократическата партия се стабилизираха след изненадващо успешните за групата му междинни избори.

По време на предизборната си кампания той вероятно ще акцентира върху въпроси, които се ползват с голяма подкрепа сред американското население - правото за аборт, подкрепата за Украйна, недоволството от Тръмп.

"Свобода. Личната свобода е фундаментална за това кои сме като американци. Няма нищо по-важно. Нищо по-свещено", казва Байдън в разпространения днес видеоклип, който обрисува републиканците като екстремисти, опитващи се да отнемат правото на аборт, да ограничат социалното осигуряване и да забранят книгите, с които не са съгласни. "Из цялата страна екстремистите от MAGA ("Направете Америка велика отново" - предизборният слоган на Тръмп) се редят, за да отнемат тези фундаментални свободи. Това не е време за незаинтересованост. Ето защо се кандидатирам за преизбиране".