"Имаме инициатива да бъдат предоставени бронирани машини на Украйна от складовете на МВР, без да засягаме резервите на армията. Това го предлагаме като проект на решение на парламента. Приблизителната бройка ще бъде около 100, предимно БТР-и."

Това каза депутатът от "Продължаваме промяната-Демократична България" Ивайло Мирчев пред бТВ.

По думите му инициативата е подкрепена от премиера Николай Денков, министрите на МВР и отбраната, парламентарните групи на ГЕРБ и ДСП, в т.ч. лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, както и от предполагаемия бъдещ председател на комисията по отбрана в парламента Христо Гаджев.

Срещу нашата помощ очакваме компенсация от САЩ.

Става въпрос за бронирани машини, които са били във вътрешни войски по времето на Възродителния процес в България, но никога не са били използвани. Те са с отпаднала необходимост, част от тях са технически неизправни, 40 години не са излизали от складовете, обясни Мирчев.

"Украинците са доказали, че могат да правят всичко, с това което получат", допълни той. 

По думите му с тази идея по никакъв начин няма да бъде нарушена боеспособността на армията ни, защото това са "бронетранспортьори, които под никаква форма няма да използваме".

"Нашата цел ще бъде, след като изпратим тези около 100 бронирани машини, да получим американска помощ, за да засилим нашите отбранителни способности. Надяваме се това предложение още да важи, то е било валидно към декември 2022. Предстоят разговори. Служебното правителство на Радев тогава е пропуснало шанса да направи подобна сделка, става въпрос за 200 милиона долара, с които президентът Радев, който иначе е много загрижен за армията, можеше много сериозно да засили отбранителните ни способности", заяви още депутатът.

Както Клуб Z писа в началото на годината, САЩ са ни предлагали 200 милиона долара, с които да заменим ПВО системите си С-300, чийто ресурс скоро изтича, с NASAMS. Става въпрос за средства, отпуснати от конгреса на САЩ (близо 700 милиона долара само през януари) за партньорските държави от Източния фланг, от които други държави, като Чехия например, вече се възползваха. Именно този отказ на президента Румен Радев визира Мирчев.

Такъв проект на решение все още не е публикуван на сайта на парламента, очаква се да бъде внесен в деловодството днес. Той ще е в отговор на "списъка на Зеленски". Както е известно, при визитата си у нас украинският президент даде на власстите списък с нужните на страната му боеприпаси и снаряжение, с които България може да помогне. По думите на министъра на отбраната Тодор Тагарев в него е имало всичко, с изключение на летателни средства.

Ние можем да предоставим само военна техника, която няма да застраши нашата безопасност, коментира в последствие министър-председателят Николай Денков.