Вече и официално: лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов беше избран за председател на Комисията по външна политика в Народното събрание. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който също е бивш премиер, ще ръководи комисията по въпросите на ЕС.

Това реши парламентът днес, като избра председатели на комисии. Този избор се счита за знаков - за външнополитическата ни ориентация.

Начело на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента беше избрана Десислава Атанасова (ГЕРБ).

"Възраждане", БСП и "Има такъв народ" напуснаха пленарната зала и обявиха, че няма да номинират свои представители в ръководствата на комисиите.

Първоначално, преди БСП да поиска прекъсване на заседанието, "Възраждане" номинира Йордан Тодоров за зам.-председател на бюджетната комисия. По-късно номинацията беше оттеглена, след като не бе свикан председателски съвет, както поиска лидерът на партията Костадин Костадинов.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов предложи на „Възраждане“ и БСП да се откажат от председателски и зам.-председателски места, тъй като опозицията, според него, е пренебрегната. Както Клуб Z писа вчера, за трите партии бе предвидено по една комисия. За ИТН - земеделската, за "Възраждане" - туризма, за левицата - за българите в чужбина.

"Нямаме нужда от призиви към БСП, за да си вземем решението, затова и поискахме почивка", заяви в отговор лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова.

И обяви, че днес още веднъж сме станали свидетели на прегрупирането на "паралелната държава", за да оцелее, на задкулисието и на овладяването на парламентарната демокрация и превръщането ѝ в заложник на икономически и задкулисни интереси.

"ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са новото управляващо мнозинство. За "Възраждане" се колебаем, защото предлагат заместници. Мотивите са да бъде спасен Бойко Борисов, а ДПС - да се легитимира вече официално във властта", заяви Нинова.

Йордан Цонев отговори, че ДПС подкрепя правителството в геополитическата ориентация, но не участва във властта,

"Нямаме постове, но подкрепяме геополитическото мнозинство, което е най-голямото досега - 168 народни представители. Така ще бъде в това Народно събрание", заяви той.

На това отговори Гроздан Караджов ("Има такъв народ"):

"Излиза така, че новото мнозинство е евроатлантическо, а всички останали сме неевроатлантически и едва ли не сме проруски. "Има такъв народ" е евроатлантически ориентирана формация и никога не сме защитавали решения, които да водят към нещо друго, освен запазване членството ни в ЕС и увеличаване ролята ни като държава в НАТО".

След като БСП, ИТН и "Възраждане" напуснаха дружно, останалото мнозинство започна да реди ръководствата на комисиите, като всяко предложение бе съпроводено от аплодисменти.

Ето кои бяха избрани за шефове на комисии:

Комисия по бюджет и финанси - Йордан Цонев (ДПС)

Комисия по конституционни въпроси - Радомир Чолаков (ГЕРБ)

Комисия по правни въпроси - Стою Стоев (ПП-ДБ), ротационен

Комисия по икономическа политика и иновации - Хамид Хамид (ДПС)

Комисия по енергетика - Делян Добрев (ГЕРБ)

Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление - Николай Нанков (ГЕРБ)

Комисия по външна политика - Бойко Борисов (ГЕРБ)

Комисия по въпросите на Европейския съюз - Кирил Петков (ПП-ДБ)

Комисия по отбрана - Христо Гаджев (ГЕРБ)

Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред - Десислава Атанасова (ГЕРБ)

Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения - Даниел Митов (ГЕРБ)

Комисия по земеделието, храните и горите - Десислава Танева (ГЕРБ)

Комисия по труда, социалната и демографската политика - Деница Сачева (ГЕРБ)

Комисия по образованието и науката - Красимир Вълчев (ГЕРБ)

Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта - Небие Кабак (ДПС)

Комисия по здравеопазването - Костадин Ангелов (ГЕРБ)

Комисия по околната среда и водите - Станислав Анастасов (ДПС)

Комисия по транспорт и съобщения - Халил Летифов (ДПС)

Комисия по електронно управление и информационни технологии - Божидар Божанов (ПП-ДБ)

Комисия по културата и медиите - Вежди Рашидов (ГЕРБ)

Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите - Евгения Алексиева (ГЕРБ)

Комисия по превенция и противодействие на корупцията Рая Назарян (ГЕРБ)

Три комисии все още са без председател - за взаимодействието с гражданското общество, за българите в чужбина и по туризъм.