(Не)коалицията между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Дермократична България", към която се зачисли и ДПС, отпуши диалога, който даваше вид миналата седмица, че не върви, като започна да подрежда "кутийките" на регулаторите, областните управители и председателските места в парламентарните комисии. И всеки получава по нещо.

Размяна в регулаторите

Както е известно, на дневен ред в парламента е изборът на управител на Българската народна банка, както и на председатели на Сметната палата и на Националната здравноосигурителна каса. Най-напреднал е този за БНБ, като там изненади няма - ГЕРБ предложи, а ПП-ДБ подкрепи номинацията на сегашния гуверньор Димитър Радев. Както Клуб Z писа, Радев трябва да предложи подуправители, които също се избират от Народното събрание, а спряганите имена са на бившия председател на парламентарната група на ПП Андрей Гюров (който партията номинира за управител в мандата на кабинета "Петков"), както и на финансиста на ДПС - бившият министър на финансите в кабинета "Орешарски", сега депутат - Петър Чобанов.

Че процедурата с подуправителите също тръгва с разбирателство е видно и от дневния ред на парламента. Утре в зала влиза точка за приемането на процедурни правила за предлагането на кандидати за  подуправители - ръководители на управление "Банково" и на управление "Емисионно". По информация на Клуб Z обаче в (не)коалицията все още не са се разбрали по този въпрос, тъй като и Чобанов, и Гюров искали "Емисионно".

Сметната палата и НЗОК

Председателският пост в одитния орган буквално до вчера бе разпределен за ПП-ДБ. Срокът за номинации бе удължен на два пъти, по неофициална информация - защото харесаният от обединението кандидат се оказал с по-малък от изискуемия стаж. Вчера обаче номинираната от ГЕРБ за председател на Здравната каса, сочената за фаворит Иванка Динева, се оттегли - неофициално заради публичния натиск и заради съпротивата от страна на ПП-ДБ срещу професионалната ѝ биография на обвързаност с определени болници и с бившшия ГЕРБ министър Костадин Ангелов. Така днес се разбра, че Сметната палата "отива" при ГЕРБ, а от ПП-ДБ се очаква да предложат номинация за НЗОК, която партията на Борисов да подкрепи. Т. е. двете формации са си разменили титулярните места по отношение на тези два регулатора.

Че одитният орган ще бъде оглавен от човек на ГЕРБ бе на практика потвърдено в хода на деня, когато от формацията официално обявиха, че ще номинират бившия председател на Народното събрание Димитър Главчев. Без изненада, заявката на обединението е, че ще подкрепи.

В същото време, подобно на БНБ, утре НС ще открие процедура и за двамата заместници на председателя, като според първоначална информация от ПП-ДБ ще подадат име, но това ще направи и ДПС.

Сметната палата е особен случай заради неистовото желание на партията на Бойко Борисов да не допуска председателя ѝ Цветан Цветков до председателското място. Както е известно, Цветков бе отстранен през януари от миналия парламент, адхок, без мотиви, от мнозинството от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход". ПП и ДБ сезираха Конституционния съд, като заподозряха и че зад акцията срещу Цветков прозират одитите за любимите на управлениетот на ГЕРБ "Монтажи", "Автомагистрали", ББР. КС се произнесе през юни като възстанови Цветков на поста. Председателят на парламента Росен Желязков (ГЕРБ), който има контрол над публикациите в Държавен вестник, забави обнародването с цели две седмици.

Въпреки това този понеделник Цветков трябваше да се върне в кабинета си в Палатата. Но миналия петък ГЕРБ предложи "по терлици", а ПП-ДБ безропотно подкрепи, председател да остане заместничката Горица Кожарева. Тя набързо издаде заповед за недопускането на Цветков до сградата и така на 11 юли сутринта, пред тв камерите, той бе отпратен. Закани се да потърси правата си в съда, а вчера президентът Румен Радев атакува казуса пред Конституционния съд.

Процедурата за Касата пък на практика трябва да започне наново - след отказа на кандидатката на ГЕРБ и последвалото неизбиране на тази на БСП. Имена на този етап не се спрягат. Шефът на Здравната каса оперира годишно със 7 милиарда лева.

"Цели двама" областни управители

Знаково - ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за цели двама областни управители. Напрежението по отношение на имената тлее от седмици, като макар от обединението да имаха свой списък, предложен на премиера Николай Денков за подпис, той отказва да прави назначения без да са консенсусни.

Така стигаме до днес, когато Борисов даде заявката, че в знак на добра воля съгласие има за губернаторите на София и Пловдив, като те щели да бъдат от ПП-ДБ, а ГЕРБ ще предложи заместниците.

По информация на Клуб Z за областен управител на София ще бъде назначена Вяра Тодева - бивш заместник за областта в служебното правителство на Стефан Янев.

За Пловдив пък е посочен лидерът на БЗНС Илия Зюмбилев. БЗНС бе партньор на ПП-ДБ в кампанията на последните избори.

Както е известно, с избирането на правителството "Денков-Габриел" президентът Румен Радев разпореди изтеглянето на всички областни управители и заместник-министри. Денков обаче ги задържа с мотива да не буксува работата и започна поетапната смяна на заместниците, но както стана ясно - с областните преговорите още са в ход.

Комисиите в НС - вече с ръководства

Най-сигурният признак за разбирателството е, че най-сетне има постигнато съгласие за ръководствата на парламентарните комисии. Както Клуб Z писа, "лъвският пай" отива при ГЕРБ и ДПС. ПП-ДБ получава само две комисии - по европейските въпроси и за електронното управление. БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" - по една.

По обясненията на съпредседателя на "Промяната" Кирил Петков договорката е постигната в отговор на вече споделеното по време на преговорите за съставяне на кабинет желание от страна на обединението, ако то държи по-голямата част от постовете в изпълнителната власт, ГЕРБ да държи тези в законодателната. По онова време обаче ДПС не бе включена в предложението. Но тогава партията не бе такъв важен фактор за "сглобката" "конституционно мнозинство".