Компании, свързани с шефа на групата "Вагнер" Евгений Пригожин, са сключили след метежа от 24 юни договори с руската държава за над един милиард рубли - около 20 милиона лева, пише "Дойче веле".

Съобщението е на телевизия RTVI на базата на данни от училища и болници в Русия. Най-големият договор е за 705 милиона рубли - за доставката на храна в училища в Московска област в периода 2023-2025-а година.

Сред другите договорни партньори на фирмите на Пригожин са компаниите "АВК", свързана тясно с фирмата "Конкорд М", на която собственик е Пригожин; "Руссоцкапитал", който многократно е се е явявал като подставено лице в конкурсите на други фирми на създателя на "Вагнер"; "Комбинатът за предучилищно хранене", който има общи адресни регистрации с други компании на Пригожин, както и детският лагер "Артек".

Както посочва RTVI - същевременно държавните организации нямат никакво намерение да прекратяват старите договори, сключени с фирмите на Пригожин. В отговор на зададен от телевизията въпрос било обяснено, че до момента претенции към работата на доставчика няма, респективно няма причини за преустановяване на договорните отношения.

Изданието "Вьорстка" пък информира, че при участието си в търгове за доставки на храни за училища миналата година фирми, близки до Пригожин, са изгубили само шест договора от 38 възможни.