Европейската комисия може да прекрати Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), или мониторинга, над България и Румъния, дори без да се съобразява със забележките на Съвета на ЕС.

Така отговориха източници от Комисията на запитване на Клуб Z.

На 5 юли ЕК обяви, че предприема последни стъпки за премахване на мониторинга до началото на септември. Съветът, съставен от представители на страните членки, трябва да изкаже своите съображения до 25 август.

Това обаче ще стане само ако Съветът пожелае да го направи, уточниха нашите събеседници в „Берлемон“. Той ще реши под каква форма ще бъдат те – стига да ги има.

Съображенията няма да имат правно обвързващ характер, подчертаха от Комисията. Окончателното решение зависи единствено от нея. Тя обаче ще вземе предвид съображенията, ако такива са направени.

Самите съображения ще бъдат изказани от Съвета като цяло, а не от отделни негови страни членки.

През октомври 2019 г. ЕК обяви, че прекратява годишните мониторингови доклади за България. Миналата година тя направи същото и за Румъния. Мониторингът над двете страни обаче остана. ЕК поиска становищата на Европейския парламент и Съвета. Евродепутатите са за прекратяване на механизма.

Краят на мониторинга засилва надеждата Съветът да гласува за приемането на България, както и на Румъния в Шенгенското пространство за свободно пътуване, макар то и докладът на ЕК да не са свързани помежду си.