София ин 'т Велд е евродепутатка от Нидерландия. Член е на либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) в Европейския парламент. Тя е заклет привърженик на влизането на България и Румъния в Шенген. Неведнъж обаче е критикувала правителствата на ГЕРБ.

Наскоро Ин 'т Велд напусна нидерландската партия Д-66, от чиято листа влезе в ЕП и се присъедини към паневропейската формация „Волт“. Според наша информация тя го е направила, недоволна от факта, че Д-66 не дава приоритет на европейските въпроси, сред които и влизането на страната ни в Шенген.

Клуб Z разговаря със София ин 'т Велд в Европейския парламент в Страсбург.

- Г-жо Ин 'т Велд, каква е ситуацията в Нидерландия след оставката на правителството на Марк Рюте? Какъв кабинет ще я управлява до изборите и има ли той правомощията да взема решения като това за влизането на България и Румъния в Шенген?

Правителството подаде оставка, но то ще остане да управлява като служебно до встъпването в длъжност на пълноправно правителство. Това може да отнеме дълго време. Предстоят избори през ноември, но може да минат месеци, половин година преди формирането на нов кабинет.

През септември парламентът трябва да изготви списък на всички т. нар. спорни досиета, които не могат да бъдат решавани от служебно правителство. И те ще бъдат поставени на пауза. Опитвам се да разбера дали в този списък ще бъде решението за влизането на България и Румъния в Шенген. Но все още не е ясно.

Иска ми се да вярвам, че въпросът за двете страни няма да влезе в този списък. Надявам се, че хората в Хага вече разбират, че не могат повече да държат България и Румъния като заложници, както правеха досега.

Но също така знаем, че парламентът в Нидерландия неколкократно излезе с позиция по въпроса (тя е против влизането ни в Шенген – б.р.). И на едно служебно правителство ще бъде много трудно да се отклони от нея.

Разбира се, има и други досиета като например миграцията. Но за нея решенията в ЕС се вземат с мнозинство. Така, че едно въздържане на Нидерландия трудно ще направи голяма разлика. Но за Шенген страната ми играе ключовата роля. И намирам това за много обезпокояващо.

Честно казано, смятам, че това, което се случва в България в момента – процесът на реформи, новата формула на правителството, борбата с корупцията – заслужава подкрепа. И смятам, че нещо като това, което се случи в Нидерландия, не трябва да се изпречва на пътя на процеса на реформите в България. За мен е много важно това да не спира.

- С други думи, служебно правителство не може да пусне България в Шенген, така ли?

Ако има служебно правителство, то не може да взема важни решения, да излиза с инициативи, да предприема спорни стъпки. Ако то се отклони от някоя позиция на парламента, това ще бъде възприето като решение. Затова се надявам въпросът за Шенген да не е в този списък и Правителството да има свободата да вземе решение.

Сега върви публичен дебат по какви въпроси могат и какви не могат да бъдат поставяни на пауза. Въпросът за влизането в Шенген на България и Румъния не е приоритет на никого. За нидерландците има много по-важни проблеми.

- Нидерландия има 29 евродепутати. Вчера само 6 гласуваха против резолюцията за влизането ни в Шенген, а 10 ни подкрепиха. В същото време цели 10 ваши представители не участваха във вота, като повечето от тях са от партията на Марк Рюте.

Как бихте коментирали този факт?

Това е обезпокоително. Но може и да означава, че те си говорят зад кулисите и се опитват да намерят решение. Не знам. Но смятам, че решението не може да чака повече. Не можем да чакаме още една година.

- Колко време според вас ще е необходимо за такова решение?

Казаха ми, че през първата седмица на септември парламентът ще изготви списъка, за който споменах.

- Какви са лично вашите очаквания?

На този етап ми е много трудно да кажа. Питах много хора, но, както вече казах, не е в приоритетите им. Имаме от една страна парламент, който казва „Не на България и Румъния“...

- Не е ли само против България?

Мисля, че последния път беше и против двете страни. Всъщност премиерът е този, който се опитва да намери изход от това положение. От една страна, иска да направи жест към Европа, като каже, че можем да пуснем Румъния. От друга страна, да направи жест към собствения си евроскептичен електорат, като му казва, че държим България в чакалнята. Това е играта му. Но така и не се стигна дотук. Само че и Австрия наля масло в огъня.

Но нека повторя, че в Нидерландия има други много важни въпроси, които занимават хората. За мен обаче влизането ви в Шенген е нещо много важно през последните 12 години. Неведнъж съм казвала, че блокирането би могло да има много отрицателен ефект върху процеса на реформите в България.

- Според вас няма ли това да усили руската хибридна пропаганда в страната ни?

Бия тревога за това постоянно през последната година. Но хората у нас просто не разбират какъв може да бъде ефектът от такова нещо.

- Същевременно в последния си доклад за върховенството на закона в страните от ЕС Европейската комисия реши да прекрати мониторинга над България и Румъния. Не би ли могло според вас това да повлияе положително за вземане на решение от Нидерландия?

Проблемът е, че блокирането от страна на Нидерландия никога не е имало нищо общо със случващото се в България и Румъния. То има всичко общо с вътрешната ни политика. Това е нещо, което се използва от някои партии, включително тази на премиера, за нагнетяване на популистки настроения. България и Румъния просто послужиха като изкупителна жертва.

Според мен Марк Рюте много добре разбира, че не е разумно България и Румъния да бъдат държани повече извън Шенген. Това е част от настроенията срещу Източна Европа. Много е трудно обаче да бъде направен обратен завой, без да загубиш доверие.

Рюте например би могъл да използва решението за мониторинга, за да каже, че ситуацията се е променила и да внесе въпроса в парламента. Има различни начини. Не знам как ще стане, но със сигурност си струва да се опита. И това не трябва да бъде застрашено от вътрешната политика в Нидерландия.

- Оглавяваната от вас Мониторингова група към парламентарната Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи отново ще посети България. Кога ще се състои визитата и какво ще бъде обсъждано?

Посещението е на 12 и 13 октомври. Ще видим на място как вървят реформите в правосъдието и прокуратурата, свободата, безопасността и плурализма в медиите, собствеността им, правата на малцинствата, ромите. През годините се занимавахме с толкова въпроси. Ще имаме много наситена програма.