Властите в Брюксел съобщиха, че постепенно до края на годината в белгийската столица ще бъдат въведени ограничения за предлагането и употребата на електрически тротинетки и други споделени превозни средства. Обмислят се обаче мерки и срещу високопроходимите автомобили (SUV), еле както у нас ги наричаме - джип, отбелязват местни медии.

Предвижда се в града само две дружества да предлагат тротинетки под наем, като общият брой на тротинетките да се намали от 20 000 на 8000, се посочва в решението. Само три дружества пък ще предлагат велосипеди под наем (общо 7500), а мотопеди ще предоставят две фирми (общо 600).

Скоростта на движение на тротинетките ще бъде ограничена до 20 км/ч., като в центъра на града, пешеходните зони и парковете ще бъде 8 км/час.

Властите в Брюксел обмислят и ограничения за движението и ползването на високопроходимите автомобили, чийто брой непрестанно расте. Заради това, че замърсяват повече и заемат повече място, се обмисля възможността за въвеждане на по-високи данъци и цени за паркиране или цялостна забрана такива превозни средства да се движат в Брюксел.