„Украйна настоява да води тази война. Но също така трябва да е ясно, че сметката се плаща от цяла Европа. И тази война има много измерения.

Пак казвам, то не е само чисто военно - има икономическо, социално и политическо измерение. Тя е заплаха и риск за цяла Европа."

Това коментира в петък президентът Румен Радев на въпрос за Срещата на върха на НАТО във Вилнюс. Според държавния глава е крайно време да започне да се мисли трезво и обективно за войната в Украйна.

В критични времена българските управляващи нямат собствено мислене, мнение и позиция, обяви още той.

„Нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че изпращайки военна помощ, те повишават нашата сигурност. Напротив - този конфликт категорично се задълбочава - категорично!

Жертвите стават все повече. Колкото повече оръжия поглъща, има толкова повече загинали хора и разрушения”, допълни Радев.

Имаше отново натъртвания как президентът се е оказал прав, когато твърдял, че Украйна не може да бъде приета в НАТО, докато там има война. Това било потвърдено във Вилнюс, а "миналата година се нахвърлиха с критики", отбеляза Радев със засегнат тон, с какъвто той прави коментарите си в последно време.

Президентът не пропусна и темата за оръжейната помощ за Украйна и решението на парламента да се освобождават военните складове от боеприпаси и други оръжия, чиито срок изтича. 

"Трябва ли да чакаме освен министъра на отбраната на Великобитания, който каза, че не могат да бъдат военен склад за Украйна, да чакаме и други министри на отбраната, за да спрат нашите управляващи да гледат на нашите въоръжени сили като на склад за въоръжените сили на друга армия?!

Нашите управляващи се опитват неистово да ни убедят, че изпращайки военна помощ, те помагат за обновяването на нашето въоръжение. Този конфликт се задълбочава", добави Радев.

По темата за разпределението на комисиите в парламента, които отидоха основно при ГЕРБ и ДПС, президентът каза:

„Очевидно е, че циничният сценарий от записите е в ход. Формулата е много проста. Тя е власт срещу легитимация. Разбира се, за сметка на измамения български избирател."