Националният отбор на България по волейбол за младежи до 21 г. ще играе за бронзовите медали на Световното първенство в Бахрейн. На полуфинал нашите отстъпиха с 1:3 (25:23, 22:25, 23:25, 18:25) пред защитаващия титлата си тим на Италия.

Селекцията ни, водена от италианския специалист Андреа Буратини, спечелиха първия гейм и водеше с пет точки в началото на втория, но допусна изравняване на геймовете, след което инициативата премина категорично на страната на "скуадрата".

В първите минути на мача Италия играеше по-добре и поведе с 13:9. България успя да изравни при 13:13, но италианците отново дръпнаха с аванс в решителната част на гейма. Те имаха преднина от две точки при 21:19, но с много добра игра на блокада и на контраатака нашите измъкнаха първия гейм с 25:23.

Водени от инерцията, младите ни национали, водени от звездата Александър Николов, започнаха много силно във втория гейм. Те поведоха със 7:2 точки, а след това и с 10:5.

Италия обаче стабилизира играта си в защита и започна да топи пасива си точка по точка. В тези минути имаше и няколко много спорни съдийски отсъждания в полза на световните шампиони, които обаче нямаше как да бъдат оспорвани заради липсата на видеоповторения.

Италия успя да поведе за пръв път във втория гейм при 20:19, а три български грешки в края позволиха на "адзурите" да спечелят с 25:22.

Най-драматичен се оказа третият гейм. В него Италия имаше аванс от 1-2 точки през почти цялото време, но така и не успяваше да се откъсне. Стигна се до 24:23 в полза Италия, когато българският блок, който в тези моменти работеше много добре, успя да омекоти атака на италианците, но при контрата Венислав Антов бе хванат на блок и фаворитът стигна до пълен обрат.

В четвъртия световните шампиони имаха категорично предимство, дръпнаха с 10:6 в началото и без големи затруднения затвърдиха класирането си на финала в неделя.

Александър Николов бе най-резултатен за България с 23 точки в мача. Още 16 прибави Венислав Антов, а с по 7 точки завършиха Лазар Бучков и Владимир Гърков.

За Италия над всички бе Алесандро Боволента, който постигна 28 точки. С 14 приключи Матиа Ориоли.

В спора за бронзовите медали България ще играе със загубилия от втория полуфинал, в който съперници са Аржентина и Иран.