Приемам да бъда кандидат за кмет. Време е София да влезе в XXI век.

Това обяви на страницата си във "Фейсбук" Вили Лилков - съучредител на ДСБ, бивш общински съветник (1999 - 2014 г.) и депутат (2014 - 2017 г.), както и професор в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски".

В началото на своята публикация той припомни "първия голям син митинг".

"За него се съобщаваше от човек на човек. С приглушен глас и неволно озъртане. Защото още имаше страх, голям страх. После се събрахме, бяхме много и ставахме все повече. И някой извика „Долу БКП“! Звучеше нечувано, невероятно и невъзможно. Гледах озарените лица на хората наоколо, сълзите и надеждата в очите и виждах – раждаше се българската свобода".

В същото време "зад дебели стени гаулайтерите на 45-годишния режим се преустройваха".

"За тях това беше операцията, която трябваше да трансформира политическата им власт в икономическа. И докато ние пеехме, протестирахме, танцувахме, стачкувахме или гладувахме, те разнасяха куфарчета с пари. Когато разграждахме комунизма, червената номенклатура и старата Държавна сигурност, създадоха нова олигархична мрежа и построиха капитализма, но за себе си".

30 години по-късно днес от българите се иска "просто да забравим", твърди Лилков.

"Да забравим куфарчетата, фалитите на банките, инфлацията, опашките и купоните. Да забравим репресиите срещу онези, които режимът през зъби наричаше бивши хора. Аз няма да забравя и няма да сключа тази сделка! И не мога да се правя, че не виждам как София продължава да се управлява по системата "наши хора" – некомпетентно, "на парче" и расте, без да се развива".

Той изтъква, че има опит, познава столицата и нейните проблеми и е готов да предложи "истинските решения".

"Затова приемам да бъда кандидат за кмет, издигнат от тези, които също не могат да забравят, защото онази надежда от площада не трябва да угасва, а отвоюваната свобода не трябва да бъде предадена. Време е София да влезе в XXI век – дължим го на нашите деца!"

Вчера гражданска инициатива издигна Лилков за кмет на София. Дългогодишният общински съветник коментира за БТА, че повечето от издигналите го са го уверили в лични разговори, че ще го подкрепят.

"Тази подписка малко ме сварва неподготвен, ще трябва да се консултирам и да поговоря отново, да преценя подкрепата и шансовете, които бих могъл да имам. До понеделник ще дам отговор", каза още Лилков.

От "Продължаваме промяната - Демократична България" вече издигнаха бизнесмена Васил Терзиев.

Кандидатурата му обаче не се приема еднозначно от избирателите на десницата в София, тъй като Терзиев произхожда от тъмночервено семейство на партизанин и генерали от ДС.