Украинците са атакували Кримския мост с дронове. Нощното нападение е било организирано от Военноморските сили (ВМС) и Службата за сигурност (СБУ) на Украйна.

Това съобщили за "РБК-Украйна" източници от СБУ.

"Мостът беше атакуван с помощта на наземни дронове. Беше трудно да се стигне до моста, но в крайна сметка бе изпълнено", обяснил един от източниците.

По-рано ръководителят на СБУ Васил Малюк заяви, че мостът е напълно легитимна цел, припомня "РБК-Украйна". 

Официално от украинското военно разузнаване обявиха, че няма да коментират инцидента. Говорителят Андрей Юсов отбеляза:

"Сега целият свят вижда километрите задръствания и нарушенията на мостовата конструкции. Що се отнася до допълнителните коментари за причините за това, ние не коментираме. Можем само да цитираме думите на ръководителя на разузнаването Кирил Буданов, че "Кримският мост е ненужна конструкция."

Юсов обаче отбелязва и че щетите по моста сериозно ще затруднят руската логистика. Кремъл ползва полуострова за ключов логистичен хъб за военните си действия в Украйна, и всякакви нарушения в него е в полза на украинските войски.

От операционно командване "Юг" на ЗСУ пък коментират, че това може и да е руска провокация, с цел да спре споразумението за изнасяне на пшеница от Украйна през Черно море, постигнато миналата година с помощта на Турция.

Кримският мост бе разрушен частично за втори път в рамките на десет месеца. За последен път участък на съоръжението се срути на 8 октомври 2022 г. Тогава на конструкцията бе взривен камион. Руският президент Владимир Путин обвини Украйна в "терористична атака". Официално украинската страна все още не е поела отговорност. Кримският мост е значим, тъй като окупаторите го използват като логистичен път за доставка на военна техника и то не само на окупирания полуостров.

Крим беше анексиран от Русия от Украйна през 2014 г., но е международно признат за част от Украйна. 

Русия: "Извънредна ситуация" спря движението по Кримския мост

Прекъсването на движението по построения от Русия мост, свързващ Кримския полуостров с руския Краснодарски край, е спряно поради "извънредна ситуация". Така представиха събитието назначеният от Москва губернатор Сергей Аксьонов, цитиран от Ройтерс, предава БТА.

Аксьонов заяви, че аварията е възникнала на 145-ия стълб на моста откъм Краснодарския край. Той не предостави повече подробности, но по-късно помоли хората да се въздържат от пътуване по съоръжението. 

В момента на входа на моста е налице километрична опашка.

Руските власти съобщиха, че движението на железопътния транспорт през Кримския мост е възобновено - първият влак от Симферопол за Москва е потеглил от Керч. Според руското министерство на трансорта към настоящия момент са установени щети единствено по пътното платно, съобщи вестник "Коммерсант“.

"Самите стълбови конструкции са на своите опори", поясниха от министерството.

"РБК-Украйна" съобщи, че на моста са били чути експлозии. Руският телеграм канал "Сива зона", свързан с наемническата групировка "Вагнер", съобщи, че по моста са били нанесени два удара в 03:04 ч. (0:04 по Гринуич) и 03:20 ч.

Ройтерс не може да провери тази информация от независим източник. Засега няма коментар от украинска страна. Според руските медии обаче двама души са загинали при падането на 145-ия стълб.