„Куба без Канел, Европа без Борел!“

С този лозунг няколко десетки кубински емигранти от редица европейски страни протестираха днес в Брюксел. Гневът им бе насочен както срещу кубинския президент Мигел Диас-Канел, така и срещу върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Повод бе започналата днес в Брюксел среща на върха между ЕС и Общността на латиноамериканските и карибските държави. За участие в нея пристигна и Диас-Канел. Протестиращите се бяха събрали на площад „Шуман“, точно до сградата на Европейския съвет, където се провежда форумът.

„Убиец!“ и „Ш...н Диас-Канел!“, крещяха още кубинците по негов адрес.

„Освободете 1066-имата“, гласеше надпис на фланелката на кубинска активистка.

Толкова са в момента политзатворниците на карибския остров, обясниха протестиращите пред Клуб Z.

От време на време те запяваха кубинския национален химн, както и песента Patria y vida („Родина и живот“). Нейни автори са няколко кубински рапъри и тя е контра на известния революционен лозунг Patria o muerte („Родина или смърт“).

Жозеп Борел пък бе обявен за съучастник на кубинската диктатура. Повод бе скорошната му визита в Куба. Миналата седмица Европейският парламент прие резоюция, в която го обвини в твърде меко и угодническо поведение пред режима в Хавана и нежелание да се срещне с дисиденти и близки на политзатворници.

Освен кубинци на протеста имаше и венецуелци, които протестираха срещу режима на Николас Мадуро. Самият Мадуро не дойде в Брюксел. На срещата Венецуела е представлявана от вицепрезидентката Делси Родригес.

Протестираха дори няколко бразилци. Те бяха недоволни от президента си Инасиу Лула и го обвиниха в приятелство с Диас-Канел и Мадуро, както и в нехайство към съдбата на Украйна. Преди три месеца Лула предложи на Киев да се откаже от Крим и излезе със свой мирен план, който обаче бе отхвърлен от Володимир Зеленски.