Внасяме предложение за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец", заяви рано тази сутрин в кулоарите на парламента съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.

"Нашето предложение ще прекрати концесията на пристанището, която беше увеличена от служебния кабинет с 24 години без мотиви", посочи той пред репортери.

По думите на Петков, придружен от генерал Атанас Атанасов от ДБ, контролът върху това пристанище е ключов за държавата:

„По принцип всички ключови инфраструктури трябва да бъдат под контрола на държавата - особено тези по границата. В миналото винаги е имало съмнения какъв е контролът на това пристанище. А нашата цел е влизане в Шенген и това е голяма и ясна стъпка в тази посока. Министерство на транспорта заяви вече, че може да оперира на това пристанище. Така ще има приходи, които ще влизат в хазната.”

Той допълни, че "тази стъпка е и в съответствие с регламента на ЕС във връзка със санкциите срещу войната". Според Петков „Лукойл“ ще продължи да оперира на пристанището чрез заплащане на такси. Това ще се случи в максимално кратък срок - щом това решение бъде взето, то ще бъде изпълнено, отбеляза Петков. 

„Така заявяваме ясно, че Шенген е наша национална цел. Че няма да се предават ключови обекти без мотиви и да се удължават концесии без неясни цели”, каза още бившият премиер.

Той очаква ГЕРБ-СДС и ДПС да подкрепят предложението.

„От години говорим за това, че българската държава трябва да възстанови контрола върху това пристанище „Росенец“ и сега, когато Русия обяви България за вражеска страна във войната, която води в Украйна, предприемаме действия да се ограничат възможностите Русия да използва българска инфраструктура, това е основната цел“, каза съпредседателят на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов.

Имаме данни, че освен всичко друго, там минава контрабанда и голяма част от нефта, който се внася, не се декларира пред българската държава, допълни той. Според него приходите, които реализират концесионерите, отиват за подпомагане на Русия във войната.