Предложението за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец" е направено от ГЕРБ, ДПС и ДБ, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента.

Борисов разкритикува Кирил Петков, че е избързал с обявяването на новината, тъй като предложението не се отнася единствено до "Росенец".

"Вчера имахме доста дълга среща с Петков, Василев, Иванов, Атанасов, Мария Габриел, колегите от ДПС Цонев и Пеевски по отношение на тези няколко решения. Щом толкова са бързали, искам да кажа, че в нашите предложения на колегите от ДБ, ДПС и нас влизаха и транспортните тръби и фигурата на особен управител, т.е., държавата да поеме целия контрол. Яростна съпротива имаше от ПП относно тръбите и основния управител", каза Борисов.

Той заяви, че управленската програма е завършена и следващата седмица ще бъде подписано споразумение.

"Мисля, че колегите трябва да поработят малко върху некоалиционната култура. Млади са, учат се, ще се научат", коментира още той.

Според него е хубаво такива съобщения да се обявяват съвместно, да се разкаже какво е правено, за да имат и трите коалиции възможност да изкажат съображенията си по даден въпрос.

"Например дерогацията, продължаваме ли да ползваме руския петрол, на какви цени, в какви количества. Всичко това беше говорено и можеше да стане много красиво, ако го бяхме обявили днес след подписите и внасянето му в зала", каза още Борисов.

ГЕРБ-СДС ще подкрепи предложението за концесията на пристанище „Росенец“, но ще настояват да включва не само концесията на терминала, но и транспортните тръби и фигурата на особен управител.

Лидерът на ГЕРБ коментира и назначенията в държавата, като уточни, че досега са избягвали квотния принцип.

"Вярно е, че ние отстъпваме навсякъде до този момент те да имат областни управители. Малко е притеснително, че на много места те си слагат областните ръководители на структурите за областни управители.

Така си пренасят щабовете за местните избори в областната управа, но се учим на тази нова формула некоалиционна", каза още Борисов.

На въпрос за охраната на къщата му в Банкя отговори, че не е забелязал да е охраняван от жандармерията. Той обаче имал притеснение кой наблюдава къщата му и с каква цел.

"Кой е казал на Слави Трифонов и защо моята къща продължава да е под такова наблюдение на "мутрите", попита лидерът на ГЕРБ.

Относно кандидатурата на Вили Лилков за кмет на София подчерта, че е той много добър, а самият Борисов е работил с него още като кмет на столицата.

"Мисля, че в десницата ще има проблем между родата на Държавна сигурност и истински автентичното дясно", коментира той.