Сръбският президент Александър Вучич поиска НАТО да защити сърбите в Северно Косово от посегателствата на местните власти, чието поведение той определи като безотговорно.

Държавният глава отправи призива си в централата на алианса в Брюксел на среща с генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Вучич изтъкна като „много отговорно“ поведението на омиротворителния контингент КФОР в Косово и припомни, че според резолюция на ООН НАТО носи отговорност за сигурността в бившата сръбска провинция.

„Молим ви само да осигурите безопасност и сигурност за сърбите, защото през последните 6 месеца поне шестим сърби бяха убити от албанци, основно от техните сили за сигурност. За щастие, нито един албанец не беше застрелян или сериозно ранен, което показва кой какво прави“, каза сръбският държавен глава.

„Осигуряваме сигурна обстановка и свобода на движение за всички общности. През май нашите военни бяха нападнати, 93-ма от тях бяха ранени, от които трима - сериозно. Това е неприемливо. НАТО увеличи присъствието си с около 500 военни в отговор на нарасналото напрежение. Ще продължим да се стараем да изпълняваме задачите безпристрастно и с достатъчно сили за тази мисия“, каза от своя страна Столтенберг.

Той отново призова за диалог между Белград и Прищина, а също така двете страни да се въздържат от ескалация на действията и реториката.