ЕС предложи създаването на специален фонд за отбранителните нужди на Украйна, съобщи върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

Той говори след заседанието на Съвет „Външни работи“ в Брюксел. В него участваха външните министри от страните членки.

Фондът е част от Европейския механизъм в подкрепа на мира (ЕМПМ). Идеята е чрез него Украйна да получава от ЕС до 5 милиарда евро годишно за отбранителните си нужди. Помощта ще бъде давана през следващите 4 години.

В такъв случай става ясно, че фондът ще бъде за 20 милиарда евро.

Въпросът ще бъде подробно обсъден на неформалния Съвет „Външни работи“ в края на август в Толедо, Испания, каза Борел.

По-рано Ройтерс уточни, че предложението няма да включва пряко плащане на ЕС за оръжията на Украйна. Вместо това Брюксел ще помогне на страните да покрият собствените си разходи за закупуване и даряване на артикули като боеприпаси, ракети и танкове. По този начин ще се помогне за заплащането на обучението на украински войници.

От февруари 2022 г., когато започна руската агресия, ЕМПМ е дал на Украйна над 5 милиарда евро.

Същевременно Борел определи като „варварско отношение“ руския обстрел по Одеса.

„Този обстрел причинява не само цивилни жертви, но и големи разрушения на силозите в пристанището. Това ще създаде огромен недостиг на храни по света и показва нуждата от осигуряване на допълнителни възможности за противовъздушната отбрана на Украйна“, изтъкна дипломат номер 1 на ЕС.

По думите му ако украинските морски пътища са затворени, Европа трябва да изнася повече зърно през своите пристанища. А това означава повече усилия от съседите на Украйна - те следва да отворят границите и да облекчат преноса на зърно.

„Русия се оттегли от зърнената сделка. Свътет е  пред нов проблем със сигурността на храните, причинен от хората. Владимир Путин използва глада като оръжие дори срещу хората в страните, които не бързат да осъдят незаконното кръвопролитие в Украйна“, посочи Борел.

Той обвини Русия, че разграбва украинската селскостопанска продукция.

„Обратно на твърденията й, тя извлича добри печалби от износа на своите зърно и торове. И ще натрупа още печалби сега, когато цените ще скочат отново, след като уби зърнената сделка и разруши складовете в украинските пристанища. Смятаме, че международната общност трябва да отговори решително на този умишлен опит на Путин да умори от глад хората, за да вземе повече пари или за да води незаконната война“, заключи върховният представител.