Иракското правителство нареди днес на шведския посланик да напусне страната в поредна стъпка на обтягане на отношенията, след като тълпа шиити нападна и подпали шведското посолство в Багдад в знак на протест срещу насрочено за днес публично изгаряне на екземпляр от свещената книга на мюсюлманите, корана, в Швеция, предаде Франс прес.

В иракско правителствено съобщение се казва и че Багдад отзовава своя шарже д'афер от Стокхолм и отнема разрешителното на шведската телекомуникационна компания "Ериксон" да работи на иракска територия, предаде Ройтерс. 

Часове по-рано шведският външен министър Тобиас Билстрьом осъди нападанието над посолството на страната си и обяви, че изтегля временно управляващия мисията в Ирак за консултации у дома. Иракското външно министерство също осъди атаката и обеща да накаже отговорните за нея, но предупреди, че е готово да скъса дипломатическите отношения с Швеция, ако изгарянето на корана, трето поред, се състои.

Шведските власти бяха дали разрешения за демонстрациите с изгарянето на корана пред иракското посолство. Днес протестиращите стъпкаха и ритаха копие на книгата пред дипломатическото представителство, но не я изгориха и след час се разотидоха, предаде Ройтерс.