СДВР ще си проверява спешно главната юрисконсултка, чиито полет на мисълта се бе разпрострял далеч над нуждите на строго юридическата й касационна жалба.

Вчера Клуб Z разказа за случая, в който гл. юрисконсултка на столичната полиция е написала, че младата жена, станала популярна в новинарските емисии по цял свят след кадрите - как полицай я е завлякъл зад колоните и я снима "сама се е поставила в ситуация", както и че е съпричинител.

Досега съдът обаче е изцяло на страната на въпросното момиче - Цветелина Цветкова веднъж е осъдила СДВР за 2900 лв. за незаконан арест, а по споменатото дело, по което полицията в момнта обжалва, на първа инстанци й е присъдено обезщетение от 40 000 лв. (при иск 80 000).

Вместо да атакува с правни аргументи, юристката на столичната полиция е написала, че "я е срам" от младите, че трябва да има "генерална превенция", както и че подобни действия - т.е. - протестите, се заплащат.

"... да ходиш облечена по този начин и да твърдиш, че си разсъблечена е недостойно за един млад човек."

"Позорно е за един млад човек да се възползва от облеклото си, за да получава парични средства под формата на обезщетение", пишеше тя до върховните съдии.

Жалбата ѝ разпространи адвокатът, протестър и бивш депутат Николай Хаджигенов, който представлява момичето.

Ето и днешното кратко съобщение на СДВР:

"Във връзка с публикуван в публичното пространство документ, изготвен от гл. юрисконсулт при СДВР, директорът на СДВР разпореди спешна проверка за евентуални нарушения на Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация."