Потресаващи извадки от касационната жалба на юрисконсултка на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) публикува адвокат Николай Хаджигенов. Той представлява едно от момичетата - Цвети, което на 10 юли 2020 г. по време на протестите срещу правителството на ГЕРБ и Иван Гешев бе влачено зад колоните на МС, а от разпространените после кадри се видя, че полицай я снима с телефона си, докато тя е в безпомощно и полуразголено състояние.

Засега - очаквано - СДВР губи "мача" пред Административен съд-София град. Така се стига до ВАС.

Кадрите станаха известни, след като правителството се смени и се разпространи видео от камера на МС. Дори бе сформирана специална комисия в Нардоното събрание.

Главен юрисконсулт Деляна Иванова обаче смята, че е налице само една снимка. Тя пише до върховните съдии, че е налице "съпричиняване", т.е. - увреждането е причинето "поради изключителна вина на пострадалия"

Юрисконсултката на полицията, издържана от данъците, запознава ВАС с правния си анализ:

"Ищцата сама се е поставила в ситуация, в която е нарушила обществения ред. Същата е участвала в нерегламентиран протест без съответните разрешения... 

Да хвърляш пиротехнически средства, павета, бутилки, пълни с урина срещу органи на реда и след това да се изкарваш "света вода ненапита и жертва", само и само да получиш някакви пари, е най-малкото нагло и недостойно поведение."

Освен, че всъщност не запознава ВАС с правни аргументи, а с моралните си императиви, юрисконсултката изключително "професионално" задава и малко посоки как да бъде насочвана бъдещата младеж а ла Макаренко:

"... Трябва да има генерална превенция, която да установи спазване на ред и да има възпиращо, възпитателно и предупредително действие по отношение на останалите членове на обществото - че не може да участваш в нерегламентиран протест..." и т.н.

Тя всъщност е европейски ориентирана - само не вярва във възможността някой да се е поядосал искрено на политическата класа или да протестира спонтанно:

"Подобни действия в нито една европейска правова държава не биха се толерирали и допуснали, но за жалост подобни действия на граждани в Р. България  се заплащат."

Което - според нас поне - както и да го погледнем, си е клевета и обида, особно в официален документ. 

Юристката се заема с облеклото на момичето, чиито кадри потресоха дори световните новинарски агенции:

"... да ходиш облечена по този начин и да твърдиш, че си разсъблечена е недостойно за един млад човек."

И продължава:

"Позорно е за един млад човек да се възползва от облеклото си, за да получава парични средства под формата на обезщетение.

Мен просто ме е срам подобни лица да са част от младото поколение на Р. България, че и да служат за пример", запознава тя върховните съдии с емоционалните си изживявания.

На първа инстанция АССГ е присъдил на Цветелина 40 000 лв. обезщетение. Това е по "голямото" дело, което водеше срещу СДВР и претендираше 80 000 лв. 

Отделно административният съд веднъж вече й присъди 2900 лв. заради незаконното задържане.

Клуб Z припомня и разказа на един от потърпевшите тогава, специално в частта, касаеща Цветелина Цветкова:

"Цветелина Цветкова - Дърпана по адски груб начин, хвърлена на пода с белезници и ръце зад гърба, посрещайки цимента по глава, което довежда до цицина и рана на челото й плюс разбит нос. Нанесени са й няколко удара в тила, вследствие на което имаше хематом зад лявото ухо. Беше снимана с личния телефон на един от служетелите на "реда", тъй като беше облечена спортно (спортно бюстие и клин). Кой не обича гърди?"