Берлин отмени акцията по издирване на избягала лъвица. Според специалисти заснетото от очевидци видео показва дива свиня, а не хищна котка.

След два дни мащабно издирване на избягала лъвица в южните части на Берлин, градът отмени извънредното положение и прекрати търсенето.

На пресконференция кметът на квартала „Клайнмахно“, където бе видяна "лъвицата", се позовава на двама експерти по животните, като заяви, че забелязаното животно не е лъвица. По-вероятно е това да е дива свиня. По думите му не е имало ситуация на остра опасност.

"Мога да кажа това с чиста съвест", каза Михаел Груберт.

Той заяви, че полицията все още ще следи ситуацията в района, но вече няма да бъде на място с предишния брой служители. От следобедните часове те щели да се върнат към нормална работа. Грубер заяви, че действията на властите са били правилни и той би постъпил отново така, както е направил в случая с предполагаемата лъвица. Същото заяви и Петер Фойцик от полицията в Телто, който ръководеше днешното издирване. По думите на кмета община Клайнмахно не е направила значителни разходи, като е трябвало да се плати само за видеоанализа и на издирвачите.

На пресконференцията бяха показани и сравнителни снимки, на които се вижда, че заснетото мистериозно животно няма извивката на гърба, дължината на опашката и формата на ушите на дива котка, а по-скоро на дива свиня.