След като вчера от съсловните организации на заведенията у нас заплашиха със съд клиента, оплакал се публично от сметка за стекове от 490 лв., днес министърката на туризма Зарица Динкова намекна, че от следващата година ще отпаднат данъчните облекчения за бизнеса, въведени с COVID пандемията. Заради лошо отношение към клиентите.

Вчера Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изпратиха обща позиция по "случая с пържолите" във варненския ресторант, написана иронично, в която се посочва и следното:

"По съдебен път ще бъде потърсена отговорност от клиента, опитал се да навреди на конкретния ресторант, с цел да получи своята минутка слава. По съдебен път ще бъде потърсена отговорност и за всеки един подобен случай в бъдеще. 

Ресторантьорският бранш не може да носи отговорност за липсата на образование и култура на хранене у някои клиенти. Имаме достатъчно служители, които могат да отговорят на въпросите на нашите клиенти, стига те да имат нужния интелект, за да попитат.

А България и българският туризъм нямат нужда от повече антиреклама. Видно е, че някои медии участват в своебразно състезание по очернянето на летния ни сезон. Едно наказателно дело и наложена глоба в този момент, ще бъде просто поредния удар под кръста срещу нашия бранш! И няма да е нелогично, ако попитаме - В ЧИИ ИНТЕРЕСИ РАБОТЯТ ИНСТИТУЦИИТЕ В БЪЛГАРИЯ?!"

Така днес Динкова излезе с официална позиция, публикувана на сайта на министерството.

"Като министър на туризма съм силно притеснена от сигналите, които Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изпраща към българските потребители.

Напомням, че обществото, срещу което тази асоциация открито застава беше, и до днес е толерантно към ресторантьорския сектор, който губеше пари и клиенти в първите месеци на пандемията. За да ги подпомогне, държавата - респективно всички ние - се лиши от многомилионни приходи, които останаха в собствениците на заведения", заявява министърката.

И допълва:

"Разбирам, че професионалните общности се създават, за да защитават групови интереси. Убедена съм, че бизнесът трябва да работи спокойно и без излишна административна тежест, но не приемам, че това трябва да е за сметка на останалата част от обществото.

Сигурна съм, че в случая повечето членове на асоциацията не споделят позицията на своето ръководство. Неумелото управление на тази, а и на други подобни кризи, нанася непоправими щети върху имиджа на целия български туризъм.

Призовавам асоциацията на ресторантьорите да преосмисли цялостното си поведение по отношение на клиентите си, както и към по-отговорно отношение към образа на българския туристически продукт. В противен случай, ще ми е много трудно да защитя данъчните придобивки в бюджета за следващата година, тъй като няма да мога да намеря аргументи и подкрепа за това в българското общество."

Припомняме, че по време на пандемията, а и след нея, бизнесът се ползваше със специалната "протекция" на държавата, която намали ДДС на 9 на сто.

Плановете за бюджет 2024 г. обаче предвиждат връщане на ставката на 20%.

Незабавна оставка

В отговор от БАЗ и СБЗ излязоха днес с контрапозиция. Поискаха "незабавната" оставка на министърката.

"Министърът на туризма Зарица Динкова обяви открита война на нашия бранш. От първия момент разбрахме, че на нея не може да се разчита, тъй като няма никаква експертиза и не разчитахме на подкрепа, но да ни пречи по толкова брутален начин - не очаквахме. 

Докато се мъчи да ни вмени някакви милиони, явно се налага да й обясним, че след намаляване на ДДС и окончателното приключване на кризата с COVID-19, приходите от данъци и осигуровки за нашия сектор са се увеличили, а не са намалели. Твърдението за милионите само доказва, че Динкова дори не си е направила труда да провери въпросните данни, а говори наизуст, само с цел да ни атакува", твърдят асоциациите.

"Дори незабавна оставка няма да поправи нещата, за съжаление ..." - посочват още те.