"Мандатността на кметовете ще сложи край на феодализма, а въпрос на дискусия е дали да бъдат 2 или 3 мандата."

Това коментира пред бТВ в понеделник сутрин депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев.

Коалицията иска кметовете на общините да бъдат ограничени с мандатност, това е заложено в огласените предложения за промени в конституцията.   

„Това е промяна, която ще се прилага занапред. Не виждам как времево тези промени биха могли да бъдат приети до следващите местни избори, така че те няма да имат отражение върху изборите след три месеца“, уточни Минчев.

Националният празник е въпрос, близък до ума и сърцето на всеки българин, коментира той по другото предложение, разгоряло страстите - 24 май да замени 3 март.

 "В 47-мия парламент, когато от ГЕРБ предложиха това да стане с изменение на кодекса на труда, щеше да стане без да се получи достатъчно широк публичен дебат. С това, че го анонсирахме вчера, вече се вижда, че става част от публичната тема. Със сигурност ще стане както на институционално ниво, така и на обществено. Темата се вдига“, каза Минчев по повод на реакцията на некоалиционния парньор на ПП-ДБ - ГЕРБ, че предложението е на партията на Бойко Борисов и оттам вече са искали това да се случи, но тогава не получили подкрепа от "Продъжаваме промяната" и "Демократична България".

Според него би могло да има и референдум по темата. Идеята за допитване дойде от лидера на ИТН Слави Трифонов.

„Колегите от ИТН са подели тази инициатива, може би ще я доведат докрай. Единственото, което ми се струва по-сложно откъм референдум е, че има няколко дати, които биха могли да бъдат достойни да бъдат национален празник, докато в един референдум въпросите се задават с „да“ и „не“, добави Минчев.

Коалицията предложи и промени в правомощията на главния прокурор и съкращаване на мандата му от 7 на 5 години.

„Необходимо е, за да не се стига до тази ситуация, на която сме свидетели в последните повече от 30 години – главният прокурор да се превръща във фигура, в която е концентрирана много власт и да става квазиполитически играч. Пет години не е продължителност, която да го прави подвластен или застрашен от промяна в политическите обстоятелства“, смята депутатът от ПП-ДБ.

Последното редовно правителство да става служебно е друга идея.

"В последните две - три години видяхме, че служебното правителство се превръща в инструмент на президента да концентрира държавната власт почти изцяло в себе си, което противоречи на конституцията", каза още Минчев.

Според него е възможно конституционните промени да бъдат приети до края на годината.

"В бъдеще служебното правителство трябва продължи да съществува като институция, но ще има ограничени правомощия. Страната ни ще може да бъде без действащ кабинет само месец. Президентът няма да има неограничен избор относно състава. Освен това, кабинетът в оставка трябва да продължи да действа като служебен. Така ще се запази връзката между парламент и изпълнителна власт", добави разяснение по въпроса за предлаганите промени, свързани със служебното правителство, депутатката от ПП-ДБ Надежда Йорданова по Нова тв.

Йорданова коментира и предложените промени по отношение на главния прокурор. В тях имало има важни гаранции, за да не се стига до ситуации, в които главният прокурор е „бухалка за едни и чадър за други”.

„На първо място, прокуратурата ще престане да бъде тази пирамидална структура, на върха на която е главният прокурор. Изключително важна гаранция е структурата на прокурорския съвет, която ние предлагаме. Мнозинство там ще има квотата, избрана от парламента. Предлагаме напълно да бъде променен онзи текст, който даваше възможност на главния прокурор да има власт върху всеки един от прокурорите. Прокурорският съвет също няма да се доминира от него", посочи още бившата правосъдна министърка.

И поясни, че тези предложения вече са обсъдени с ГЕРБ-СДС и ДПС.