Хиляди салони за красота в Афганистан трябва да затворят постоянно във вторник, 25 юли 2023 г., след заповед на талибанските власти, която отрязва един от малкото източници на доходи за жените, както и обичано място за социални контакти, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Откакто завзе властта през август 2021 г., талибанското правителство забрани на момичетата и на жените да учат в гимназии и университети, да се разхождат в парковете, да посещават увеселителни панаири и физкултурни салони и им нареди да се забулват на публични места.

Но заповед, издадена минилия месец, налага затварянето на хиляди салони, управлявани от жени - често единствен източник на приходи за домакинствата - и поставя извън закона една от малкото оставащи възможности за тях да се срещат с хора извън дома.

"Ние имахме навика да идваме тук, за да прекараме време в разговор за бъдещето ни заедно. Сега дори това право ни отнеха", казва Бахара, клиентка в салон в Кабул, цитирана от АФП.

"На жените не е позволено да влизат в места за забавления, така че какво можем да направим? Къде можем да отидем, за да се забавляваме? Къде можем да се събираме и да се срещаме?"

Миналата седмица силите на реда стреляха във въздуха и използваха струи от пожарникарски маркучи в Кабул, за да разпръснат десетки жени, протестиращи срещу заповедта, припомня АФП.

В края на юни Министерството за насърчаване на добродетелите и предотвратяване на пороците даде срок на салоните да затворят до 25 юли. Преходният период беше даден, за да използват запасите си от козметика.

Министерството се обоснова, че екстравагантните суми, харчени за разкрасяване, причинявали трудности на бедните семейства и че някои от процедурите в салоните били неислямски.

Твърде много грим пречел на ритуалното измиване за молитва, а изкуствените мигли и прическите били също забранени, каза министерството. 

Копие на заповедта, видяно от АФП, казва, че тя "се основава на устни указания от върховния лидер" Хайбатула Ахундзада.

Салоните за красота се умножиха в Кабул и други афганистански градове през 20-те години, през които Съединените щати окупираха страната.