Финансовият министър Асен Василев ще постави спешно въпроса за смяна на представителя на държавата в "Лукойл". Това каза самият той пред бюджетна комисия на изслушване по повод прекратената концесия на пристанище "Росенец"

Депутатът Мартин Димитров от "Продължаваме промяната - Демократична България" изтъкна, че настоящият представител на държавата Красимир Първанов никога не е идвал в парламента да даде информация за действията си. Василев също каза, че Първанов никога не е предал доклад за дейността си.

Министърът на енергетиката Румен Радев не се е ангажирал със срок по въпроса, обяви Мартин Димитров, който му е задал въпрос.

"Не може повече да имаме представител, който да не се отчита, никой не знае какво прави тоя човек. Аз не съм го виждал и на комисия. Това относително спешно трябва да се постави и свърши", категоричен бе Димитров.

Според Василев, ако не конкурс, поне наистина трябва да има ясни критерии, по които да бъде избран представителят. Той допусна и че на първо време вероятно трябва да бъде изпратен в надзора на рафинерията представител на НАП.

Първанов зае поста без възнаграждение през май 2017 г., когато беше заместник-министър на енергетиката. През март 2019 г. той бе освободен от зам.-министерския пост, след като името му излезе сред властимащите с покупка на луксозни апартаменти на съмнително ниски цени, но остана представител на държавата в рафинерията.

Преди година имаше заявка да бъде сменен, но по не съвсем известна причина това не се случи. При първото правителство на Бойко Борисов той попадна във фокуса на общественото внимание, след като в качеството си на шеф на НЕК подписа анекс №12 към договора за АЕЦ "Белене", който по-късно помогна на руската "Атомстройекспорт" да осъди България за над 1.2 млрд. лева неустойки.

Василев предложи на парламента да бъде представен от управляващите цялостен доклад какви е ситуацията на терминала, каки действия трябва да се предприемат и т.н. Уточни, че не знае кога ще има анализ на енергийното ведомство.

В правната дирекция тече анализ на концесионния договор, каза още Василев.

"Премиерът и Министерство на транспорта са започнали в бърз порядък да работят, нашата част е свързана с митническото обезпечаване. Когато влязох, пак беше увеличен съставът на митници, на "Гранична полиция" и на Националната агенция за приходите (НАП), с постоянно 24-часово присъствие, както и 24-часово наблюдение и измерване. От тази гледна точка, можем да кажем, че контролните механизми работят", обясни Василев.

Той посочи, че Министерството на икономиката и Министерството на енергетиката избират специалния представител, но от него още няма получен доклад с информация, свързана с други аспекти на управлението на дружеството, която представителят може да даде.

Василев изтъкна, че това, което е изключително важно и са поискали да получат като информация, е, имайки предвид, че дерогацията изтича в края на 2024 г., компанията да представи план как всъщност стигаме до 0 процента руски петрол на 1 януари 2025 г., без това да застраши наличието на петролни продукти в страната, без да доведе до допълнително оскъпяване и без да създаде рискове за националната сигурност.

Според него този въпрос трябва да бъде разгледан не само от Комисията по бюджет и финанси, но и от енергийната, тъй като там има специфики, свързани със зависимост от вида петрол, как работи рафинерията и други неща, които не са в компетенцията на финансисти.