Депутати от всички парламентарни групи са внесли кандидатурите на съдиите Вера Чочкова и Теодора Точкова за главен инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет. (ВСС)

Кандидатурите на двете бяха предложени на депутатите от 11 неправителствени организации, сред които Съюзът на съдиите в България, Съюзът на юристите в България, Асоциацията на административните съдии и наблюдаващите съдебната власт НПО - Български институт за правни инициативи, "Риск-Монитор", "Програма Достъп до информация" и др.

За да бъде избран главният съдебен инспектор, е нужно мнозинство от две трети от депутатите, или 160 гласа. Очаква се изборът да е в края на февруари след изслушване на двете от парламента.

Проблемът с избора на главен съдебен инспектор беше поставен за пореден път в доклада на Европейската комисия. Вече повече от две години Ана Караиванова на практика заема поста в разрез с конституцията, тъй като мандатът й изтече в края на 2012 г. През октомври 2013 г. тя подаде оставка пред парламента, но заради липсата на процедура по отзоваването й преди да бъде избран неин наследник, продължи да изпълнява тази длъжност.

Два поредни парламента не успяха да се консолидират около една кандидатура за главен съдебен инспектор. Първата процедура  бе провалена заради скандал около имотните сделки на единствения излъчен тогава кандидат – съдия Веселина Тенева от Върховния административен съд. Оказа се, че тя е била и член на съдебния състав, оправдал почетния лидер на ДПС Ахмед Доган по делото му за конфликт на интереси по проекта "Цанков камък"