След референдума на "Възраждане" срещу приемането на еврото, парламентът ще трябва да се занимае и с този на БСП против "джендър идеологията в училищата". Днес от левицата обявиха в парламента, че са събрали 208 269 подписа. Това е с точно 8269 над изискуемия минимум, за да влезе темата за разглеждане в Народното събрание. Подписите бяха внесени още днес.

Събрани са за три месеца, обяви председателят на инициативния комитет Владимир Шейтанов.

"Някой може да каже, че това е недостатъчно. За нас обаче това е много голяма победа, защото ние събрахме толкова подписи, събудихме толкова съвести, толкова родители, обърнахме внимание на толкова много хора към този проблем, колкото не са събрали някои от партиите в Народното събрание", заяви той.

Лидерката на левицата Корнелия Нинова обаче коментира, че е скептична по отношение на движението на референдума. 

"Като виждаме какво е отношението на мнозинството изобщо към темата провеждане на референдум и допитване до народа, се съмнявам, че биха допуснали и този референдум", заяви тя, визираки факта, че мнозинството отхвърли този на "Възраждане", а казусът отиде в Конституционния съд, тъй като подписите бяха достатъчни, за да го направят задължителен за провеждане.

На въпрос дали БСП би подкрепила законодателна инициатива по промяна правилата за националните допитвания, Нинова отговори, че обмислят такива възможности, защото практиката е показала, че този закон в този вид не дава възможност за реално произнасяне на народа по ключови въпроси за неговия живот. Според нея има нужда от промяна, така че да стане тази записана само като текст процедура възможна на практика, предава БТА.

В Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление е записано, че предложение за произвеждане на национален референдум се отправя до Народното събрание от: не по-малко от една пета от народните представители; президента; Министерския съвет; не по-малко от една пета от общинските съвети в страната; инициативен комитет на граждани с избирателни права, събрал не по-малко от 200 000 подписа на граждани с избирателни права. Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 000 български граждани с избирателни права. Президентът на Републиката в срок до един месец от обнародването на решението на Народното събрание за произвеждане на референдум определя датата на референдума, която не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от датата на обнародване на решението на Народното събрание.