"Публикуваната информация в статията на Offnews.bg на 22 март 2023 г., базирана на данни от агенция "Седмица" – Сливен, статията на "Дневник", базирана на информация от сайта "Сливенинфо", както и статията на Clubz.bg, които твърдят, че певецът Кондю Савов, известен като Кондьо, е член на сливенския инициативен комитет за референдум против изучаване на джендър идеологията в училищата, е фалшива новина.

Инициативният комитет за референдум против изучаване на джендър идеологията в училищата няма местни инициативни комитети."

С такава позиция излязоха от пресцентъра на "Позитано" 20 след серия от различни публикации на темата Кондьо и както лидерката на БСП Корнелия Нинова определя ЛГБТИ общността - "джендърите". Това съобщение се явява своеобразно опровержение на общата информация, която се съдържа във всички журналистически материали - че певецът е част от инициативен комитет срещу изучаването на "трети пол" в училище. И понеже такъв инициативен комитет за свикване на национален референдум по темата организира именно левицата, оттам държат да уточнят, че "новината е фалшива", като публикуват към съобщението списъка с членовете на инициативния комитет (ИК), сред които Кондьо видимо не е.

Каква е истината. По-скоро къде? - Истината е някъде по средата.

Един референдум - два комитета

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, каквото е пълното наименование на т.нар. закон за референдумите, предложение за произвеждане на национален референдум (в случая от граждани, какъвто е ИК по обявената от БСП "джендър" тема) се инициира от Инициативен комитет. Такъв левицата в действителност има, в него са спортисти, партийни функционери, подписани като юристи, журналисти и мн. др. Но както стана ясно, Кондьо не е сред тях. Къде тогава е той?

На 21 март местния сайт "Сливенинфо" помества следната информация: 

"Снощи бе първото заседание на местния инициативен комитет в подкрепа на подписката за провеждане на национален референдум с въпрос "Подкрепяте ли въвеждане на забрана за обучение, възпитание и пропаганда, свързани с промяна на пола и с концепции за друг пол, различен от мъжки и женски, сред деца и ученици в образователната система на България". Единодушно за председател бе избрана Соня Келеведжиева – преподавател по Български език и литература.

До момента в местната инициатива са се присъединили много обществено-ангажирани личности, а именно: (...) Изброяват се членовете на "местния инициативен комитет в подкрепа на подписката за провеждане на национален референдум", като там четем и "Кондьо Савов – певец".

Свързана ли е "председателката" Соня Келеведжиева с БСП? Ако се съди по факта, че най-малкото на парламентарните избори през юли 2021 г. е поставена под номер 4 в кандидат-депутатската листа на левицата - да. Което е видимо и от справка на сайта на Централната избирателна комисия. Тя е и член на Общинския съвет в Сливен от БСП и зам.-председател на ОбС.

Т.е., в обобщение: законът не третира темата с местни разклонения на комитетите и тук твърдението на "Позитано" 20, че "ИК за референдум против изучаване на джендър идеологията в училищата няма местни инициативни комитети" би следвало да е вярно. Но пък в същото време кадър на БСП в Сливен инициира "местния инициативен комитет в подкрепа на подписката за провеждане на национален референдум", формулира същия въпрос, какъвто е формулирала за "третия пол" партийната централа в София, този ИК провежда заседания, записват се членове, сред които и Кондьо Савов и пр.

Нещо повече

Нещо повече, в материала на "Дневник" по темата областният координатор на левицата в Сливен Ралица Пашова е потвърдила публикувания от "Сливенинфо" списък с участници в местен инициативен комитет (общо 19 души и един председател, сред тях и Кондьо), допълвайки, че текстът е подаден от БСП - Сливен, защото има договор с медията

И още: линк към публикацията в "Сливенинфо" е качен и на официалната фейсбук страница на БСП-Сливен. С текст: "Можете да подкрепите подписката на главната улица."

Иначе, в публикацията на Клуб Z от вчера по темата,  коментар на нашата колежка Веселина Седларска, се казва, че Кондьо "е член на инициативния комитет срещу изучаването на "третия пол" в училище в Сливен. Начело на този комитет е учителка в най-известното училище в града, известна още и с партийна кариера в БСП."

Пита се - кое не е така? И това "фалшива новина" ли е?

Край

А как приключва тази история? С доброволното оттегляне на Кондьо.

"Заставам зад обществена кауза в името на българските деца. Явно това не се харесва на определени кръгове. Вярвам в Божиите закони и християнските ценности. За да не навредя на това Богоугодно дело, се оттеглям от местния инициативен комитет, но оставам отдаден на каузата" - посочва той в изявление до "Дневник".