Започна нов етап от украинската контраофанзива, чийто основен удар е концентриран на югоизток, където бойците на въоръжените сили на Украйна постепенно напредват през минни полета и под ударите на руската авиация. Това съобщава "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на двама служители на Пентагона.

Според неназовани украински официални лица, украински части, подсилени със съвременно военно оборудване и обучени на Запад, ще се опитат да се придвижат на юг към Токмак и ако постигнат успех - към Мелитопол, Запорожка област.

"Целта им е да прекъснат така наречения сухопътен мост между окупираната от Русия Украйна и Крим или поне да напреднат достатъчно, за да поставят стратегически важния полуостров в обсега на украинската артилерия", пише "Ню Йорк Таймс".

Ако всичко върви по план, новата операция може да отнеме от една до три седмици, казали украински служители пред вестника.

На 25 юли Генералният щаб на украинските въоръжени сили съобщи, че армията пречи на руснаците да си върнат загубени позиции североизточно от село Роботино, на 20 км от Токмак.

Според заместник-министъра на отбраната Анна Маляр, украинските военни продължават настъплението в направленията Бердянск и Мелитопол. Също така въоръжените сили на Украйна провеждат настъпателни операции край Бахмут, опитвайки се да обкръжат руснаците в ключовия град.

От началото на контранастъплението украинците са освободили над 192 кв. км в южната част на страната и около 35 кв. км в източната.